Lifestyle

Cum să-ţi ţii în frâu pofta de mâncare. Iată care sunt cele mai bune metode de vindecare

Cum să-ţi ţii în frâu pofta de mâncare. Iată care sunt cele mai bune metode de vindecare

Te numeri printre persoanele care nu îți pot ține în frâu pofta de mâncare? Multe persoane se confruntă cu această problemă, iar specialiștii au venit în ajutorul lor. Aflați care sunt cele mai bune metode de vindecare.

Cum să ţii în frâu pofta de mâncare și care sunt cauzele? Nu este prea complicat dacă ți cont de sfaturile nutriționiștilor.

Despre cauzele poftei de dulce și poftei de mâncare am vorbit în trecut, așa că era absolut firesc să discutam și despre cum le putem tine sub control. Dar întăi de toate să vedem cam care ar fi simptomele dependentei de mâncare:

1. Simți că nu te poți opri până nu te simți satul(a) și nu poți reduce cantitatea de mâncare consumata
2. Simți pofta de mâncare desi ai stomacul plin și mănânci peste cât ai planificat
3. Uneori mănânci și după ce simți că ai stomacul plin
4. Ai un sentiment de vinovăție după ce ai avut o zi de trișat însă faci același lucru în mod regulat
5. Iți găsești întotdeauna scuze pentru episoadele de trișat
6. Nu poți renunță la obiceiurile nesănătoase desi încep să iți afecteze sănătatea ( de la greutate la starea generala)

Cum controlezi senzația de foame?

Se pare că aceasta este dependenta de secreția a 3 hormoni: insulina, leptina și grelina. În momentul în care nu mănânci timp de 3-4 ore, nivelul de insulina începe să scadă. Aceasta are rolul de a transporta glucoza și nutrienții în general, prin intermediul sistemului circulator, către celule. Atunci când ea atinge niveluri foarte scăzute, organismul începe să secrete grelina, hormonul care generează de fapt senzația de foame, potrivit fitness-scandinavia.ro.

Leptina intervine în momentul în care începem să ingeram mâncare și nivelul de glucoza seric începe să crească. Aceasta are rolul de a ne opri din consumul de mâncare, îi spune organismului că este satul.

Ce se întâmplă dacă mâncam prea mult? Creierul nu mai raspunde la hormonul leptina

Mâncatul în exces nu ne oferă numai o senzație de rău, ci generează și rezistenta la leptina, ceea ce, firește, ne vă determina să mâncam în exces. Mai exact, creierul nu mai raspunde la hormonul leptina.

Ce reprezintă senzația de foame de fapt? Exista mai multe tipuri de foame? Cum le putem combate?

Foamea poate fi clasificata în doua categorii:

• foamea fizica, adică cea provenita din nevoia de a manca
• foamea mentala, cea generata de anumite probleme emoționale

Este firesc că având cauze diferite, și metodele de a combate cele doua tipuri de foame vor fi diferite. astfel, atâta timp cât sistemul hormonal funcționează la parametri optimi, senzația de foame reala poate fi stopata prin simplul consum de alimente. Din păcate, în ceea ce privește foamea pe fond emoțional, lucrurile nu sunt atât de simple.

Cum le putem combate pe amândouă?

Consumul de proteine. Are rolul de a creste senzația de sațietate, iar dacă mergi și la sală, te vor ajuta și să iți dezvolți fibrele musculare, ceea ce iți vă susține o stare generala de bine.

Consumă fibre. Acestea ajuta la menținerea unei senzații de sațietate persistente și mențin hormonii care generează foamea sub control.

Pe lângă cele două grupe de alimente menționate, acizii grași omega 3,  în special cei pe care îi găsim în uleiul de peste, au capacitatea de a creste nivelul hormonului leptina contribuind astfel la instaurarea senzației de sațietate.

Hidratarea este esențială

De multe ori, confundam senzația de sete cu cea de foame și din acest motiv, este indicat că în momentul în care simțim că ne cuprinde o pofta incredibila de mâncare, să verificam daca nu cumva organismul ne cere apa.
Consumul de cafea și ceai verde oferă o stare de energie și au efect de combatere a senzației de foame. Nu le îndulci și încearcă să nu le consumi în exces întrucât nici cofeina în exces nu este indicata.

Lucrurile sunt mai simple în momentul în care iți stabilești un obiectiv clar, fie el că vrei să slăbești sau să devii mai fit.

1. Nu sari peste micul dejun daca observi că pe la ora brunch-ului începi să ai o pofta de mâncare uriașa. Micul dejun nu este absolut esențial așa cum s-a crezut timp de mulți ani în mod eronat, însă unele persoane chiar au nevoie să îl integreze în meniul zilnic.

2.Consuma ghimbir. Datorita conținutului sau de fitochimicale, acesta nu numai că ajuta la detoxifierea organismului, însă poate chiar să taie pofta de mâncare și să șuștină digestia.

3. Odihna este esențială. Probabil că ai observat că în momentul în care nu te odihnești suficient, ai tendință de a manca mai mult. atunci când avem o stare de anxietate sau neliniște, creierul ne cere în general să îi oferim o sursa de fericire: mâncarea și, în general, nu prea ne cere mâncare sănătoasă, ci junk food.