Unele alegeri privind stilul de viață pot face o mare diferență în ceea ce privește bunăstarea fizică, mentală și calitatea vieții. Menținerea sănătății presupune anumite alegeri, iar aceste alegeri sunt în mâinile oamenilor. Vârsta, istoricul familial și construcția genetică poate influența sănătatea, însă unele probleme pot fi ținute sub control dacă este respectat un stil de viață sănătos.
Există, de asemenea, mulți factori care pot fi controlați. Mulți dintre ei joacă un rol cheie în menținerea sănătății.
Cum să te menții sănătos mai mult timp ?
Cele mai importante alegeri din punctul de vedere al sănătății pe care trebuie să le facă oamenii pe tot parcursul vieții, pentru a le transforma într-un mod de trai sănătos.
1. Faceți mișcare
Dacă doriți să vă simțiți mai sănătos, mai plin de energie sau într-o dispoziție mai bună, faceți mișcare. Exercițiile fizice regulate pot fi benefice atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, într-o multitudine de moduri. Și, nu este nevoie să alergi un semimaraton sau să transpiri la sala de sport ore întregi în fiecare zi pentru a culege roadele.
Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA, dacă sunteți adult, activitatea aerobică de intensitate moderată de 150 de minute pe săptămână sau 75 de minute de activitate aerobică viguroasă pe săptămână pot avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră. Aceasta se reduce la aproximativ 22 de minute pe zi de exerciții fizice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în ritm alert, dansul, mersul pe bicicletă sau chiar lucrul în curte sau treburile casnice. Atâta timp cât vă mișcați și nu stați pe loc, contează.
Activitatea fizică regulată poate avea un impact pozitiv asupra sănătății. De exemplu, aceasta poate îmbunătăți sănătatea inimii, a creierului, starea de spirit. De asemenea, ajută la gestionarea greutății, întărește oasele și mușchii, reduce riscul bolilor cronice.
2. Mâncați mai multe alimente integrale și mi puține procesate
Alimentele integrale sunt alimente care nu au fost puternic procesate sau alterate. Ele nu conțin o mulțime de substanțe chimice adăugate sau ingrediente artificiale pentru a le ajuta să aibă un gust bun sau pentru a le da o durată de conservare lungă.
În general, alimentele integrale sunt mai sănătoase pentru tine și oferă organismului tău mai multe vitamine, minerale și nutrienți esențiali decât alimentele procesate. Deoarece sunt mai nutritive, alimentele integrale vă oferă mai multă energie și, eventual, scad riscul multor tipuri de probleme de sănătate.
Alimentele procesate sunt adesea mai nesănătoase decât cele integrale, deoarece tind să fie mai bogate în anumite ingrediente, cum ar fi: zaharuri adăugate sau îndulcitori artificiali, sare (sodiu), grăsimi, conservanți, coloranți artificiali.
Consumul a prea multe alimente procesate și a prea puține alimente integrale poate fi dăunător pentru sănătatea dumneavoastră. Asta pentru că nu veți primi suficiente substanțe nutritive de care corpul tău are nevoie. În schimb, veți mânca cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi nesănătoase sau alte ingrediente care nu oferă prea multă valoare nutritivă.
Conform cercetărilor științifice, o alimentație deficitară poate majora riscul de: creșterea în greutate și obezitate, boli de inimă și accident vascular cerebral, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul uterin, cancerul de sân la femeile aflate la postmenopauză și cancerul colorectal.
3. Încercați să vă lăsați de fumat
Fumatul este principala cauză a deceselor care pot fi prevenite în Statele Unite. Potrivit CDC, consumul de tutun este responsabil pentru aproape 1 din 5 decese în SUA în fiecare an. De fapt, se estimează că fumătorii, în medie, mor cu aproximativ 10 ani mai devreme decât nefumătorii.
Fumatul poate deteriora aproape fiecare organ din corpul dumneavoastră și crește semnificativ riscul bolilor de inimă, accidentelor vascular cerebral, bolilor respiratorii, cancerului pulmonar. Potrivit Societății Americane de Cancer, fumatul poate crește, de asemenea, riscul multor altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de vezică urinară, de gură, de stomac, de pancreas și de colon, printre altele.
Renunțarea la fumat poate adăuga ani la viața dumneavoastră, iar efectele pozitive ale renunțării la fumat vor continua să crească cu cât rămâneți nefumător mai mult timp.
4. Faceți din somn o prioritate
Somnul este vital pentru fiecare proces din corpul dumneavoastră. Somnul este un timp în care corpul dumneavoastră repară celulele și își reface energia. De asemenea, creierul dvs. îndeplinește multe funcții esențiale în timp ce dormiți, cum ar fi stocarea informațiilor, eliminarea deșeurilor și întărirea conexiunilor dintre celulele nervoase.
Cât de mult somn ai nevoie depinde de vârsta ta, dar pentru majoritatea adulților, CDC recomandă cel puțin 7 sau mai multe ore de somn în fiecare noapte. Copiii și adulții mai în vârstă au nevoie de obicei de mai mult somn. Dacă nu dormiți suficient, organismului dumneavoastră îi va fi mai greu să funcționeze corect. Privarea de somn poate crește riscul de: tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială), boli cardiovasculare, sindrom metabolic, diabet de tip 2, anxietate, depresie, modificări ale dispoziției, un sistem imunitar slăbit, unele tipuri de cancer.
5. Rămâneți hidratați
A bea suficientă apă în fiecare zi este esențială pentru o stare de sănătate bună. Corpul tău are nevoie de apă pentru multe funcții importante, cum ar fi menținerea temperaturii corpului, ajutarea digestiei, menținerea funcționării corecte a organelor și furnizarea de nutrienți către toate celulele tale.
De asemenea, hidratarea vă menține creierul în stare de funcționare bună. Atunci când nu luați suficient lichid, vă puteți simți obosit, puteți avea probleme de concentrare sau de focalizare și puteți avea dureri de cap și schimbări de dispoziție. De obicei, va trebui să vă măriți aportul de apă dacă: faceți exerciții fizice, trăiți într-un climat cald și uscat, petreceți timp în aer liber, la soare, mai ales pe vreme caldă, aveți febră sau pierdeți lichide prin vărsături sau diaree, sunteți însărcinată, alăptați sau alăptați în piept.
Faceți ca apa să fie băutura dumneavoastră de bază. Evitați sucurile și băuturile energizante care conțin de obicei o mulțime de zaharuri adăugate și calorii suplimentare. Pentru a adăuga puțină aromă la apă, încercați să stoarceți o lămâie, o lămâie verde sau o portocală și să adăugați sucul în apă. De asemenea, puteți adăuga câteva felii de castravete sau încercați să adăugați frunze de mentă sau busuioc, conform healthline.com.