Cum să-și faci propria maia pentru pâine. Pentru că este o situație extremă în România, drojdia de bere a dispărut de pe rafturile magazinelor, iar maiaua este un înlocuitor perfect și sănătos, folosit de toate gospodinele din mediul rural.
Uite cum să procedezi pentru a obține maia naturală la tine în bucătărie! Pentru a prepara maiaua pentru pâine trebuie să respecți șase reguli de bază:
Maiaua pentru pâine – Pasul 1
„Se pun într-un vas de sticlă mai mare ca volum, care se închide cu un capac, 100 g făină și 100 g apă. Se amestecă bine până se omogenizează făina total, apoi se acoperă vasul de sticlă cu capacul, dar fără a înfileta. Trebuie lăsat să respire puțin și se așază pe masa din bucătărie sau oriunde altundeva, dar nu la rece. Se lasă până a doua zi.
Maiaua pentru pâine – Pasul 2
A doua zi compoziția și-a dublat volumul și există bule de aer în compoziție, semn că bacteriile lucrează. Se păstrează trei sferturi din compoziție, restul se aruncă. Se adaugă peste ea 75 ml apă și 75 g făină. Se amestecă din nou până la omogenizare și se acoperă la fel cu capacul neînfiletat și se lasă să acționeze bacteriile până în ziua următoare.
Maiaua pentru pâine – Pasul 3
A treia zi se îndepărtează aproape jumătate din compoziție și se adaugă 60 ml apă și 60 g făină. Se amestecă bine și apoi se închide capacul. Se lasă până ziua următoare.
Maiaua pentru pâine – Pasul 4
A patra zi și a cincea zi se procedează la fel ca în ziua 3.
Maiaua pentru pâine – Pasul 5
În următoarele cinci zile se îndepărtează aproape jumătate din compoziție și se adaugă 60 ml apă și 60 g făină, dar de două ori pe zi, la interval de 12 ore.
Maiaua pentru pâine – Pasul 6
În a zecea zi maiaua naturală este gata. Trebuie să fie de culoare albă, cu o textură spumoasă, aerată și cu miros plăcut. Se poate folosi deja pe post de drojdie pentru pâine sau alte aluaturi, cum ar fi cel de cozonac. Se poate înmulți în continuare dacă se adaugă peste ea 50 ml apă și 50 g făină, zilnic”, potrivit libertateapentrufemei.ro.