Cum să recunoști oamenii toxici. Identifică-i și ferește-te cât poți de ei. Cu toții cunoaștem pe cineva care vorbește întotdeauna rău despre ceilalți, care nu ascultă, care nu este niciodată de acord cu tine, care țipă sau atacă. Aceste tipuri de oameni pot fi oameni toxici și îi putem găsi oriunde.
Persoanele toxice sunt cele care prezintă o serie de atitudini negative contagioase care te împiedică să te simți bine, să fii fericit sau să îți atingi obiectivele. Prin urmare, ei au o influență negativă asupra vieții tale.
Aceste tipuri de persoane sunt dăunătoare bunăstării tale mentale și pot fi din familia ta, prieteni, frați, colegi de muncă. Iată care sunt semnele care te ajută să îi recunoști!
Cum să recunoști oamenii toxici. Oamenii toxici sunt cei din jurul tău care te domină și te controlează și îți ignoră nevoile și sentimentele. Sunt egocentrici și nu par deloc interesați de tine.
Se pare că văd îi văd pe ceilalți oameni mai degrabă ca instrumente decât ca ființe întregi și autonome. Dar cine ar fi în stare să suporte asta? Ei bine, mulți suportă fără să știe, uneori ani de zile sau o viață.
Ce tipuri de oameni toxici există?
Narcisist: crede în centrul universului și că totul se învârte în jurul lui.
Histrionic: caută să atragă atenția, este foarte teatral în expresiile sale și poate exagera problemele fizice pentru a obține ajutorul celorlalți.
Pesimist: totul este negru și întotdeauna provoacă milă. Are întotdeauna scuze pentru tot ce se întâmplă rău în viața ta. Dacă ești o persoană optimistă, se va hrăni cu emoția ta pozitivă de a fi bun!
Negativ: pe lângă faptul că vede totul negru, va contrazice întotdeauna.
Fals: sunt foarte mincinoși.
Psihopați: nu toți psihopații ucid, mulți sunt integrați.
Antisocial: merge împotriva tuturor, nu-i pasă ce gândesc ceilalți și caută să facă rău.
Reclamantul: cel care face din reclamație un obicei. Se plânge mereu, fie că lucrurile lui sunt bune sau rele. Gândește-te la ce înseamnă să ai alături o persoană care se plânge toată ziua!
Cel agresiv: încearcă să intimideze, este jignitor, atacă.
Vinovatul: cel care crede că face totul bine și că succesele sale sunt rezultatul pentru cât de bine o face și eșecurile sunt întotdeauna vina altora.
Cel invidios: se compară mereu cu cineva. Și când nu primește ceva ce vrea, îi descalifică etern pe cei care o fac.
Șeful autoritar: incită frica în subordonații săi, trebuie să știe că deține controlul. Oferă un aspect fals de colaborare și delegare.
Cum apare efectul „toxicității” sau al contagiunii emoționale?
Într-adevăr, atitudinile oamenilor față de viață pot fi contagioase, mai ales dacă valorile personale nu sunt bine stabilite, tinerii fiind mai lipsiți de apărare.
O explicație a motivului pentru care cineva negativ îți transmite emoții negative este existența neuronilor oglindă în creierul tău. Pur și simplu, acești neuroni te fac să simți aceleași emoții pe care le vezi pe fața altcuiva. Prin urmare, dacă cineva cu o dispoziție proastă îți spune încă o dată ceva negativ și percepi acea emoție (de exemplu, o față dezgustată), neuronii tăi oglindă se vor activa și te vor face să simți și tu acea emoție.