Actual

Cum să păstrezi ouăle de țară cât mai mult. Sfaturi esențiale

oua crude Credit imagine eva.ro

În apropierea sărbătorilor pascale, ouăle devin principalul aliment de pe mesele românilor. Foarte mulți consumatori preferă să cumpere ouă de țară, întrucât există diferențe clare de gust și de calitate între ele și cofrajele de ouă achiziționate din comerț. În plus, a cumpăra direct de la fermier poate să vină cu avantaje financiare, mai ales într-un context inflaționist.

Pe de altă parte, există îngrijorări atunci când vine vorba de a păstra ouăle de țară în condiții cât mai bune o perioadă îndelungată. Întrucât a consuma ouă alterate poate duce la multe probleme de sănătate, acest lucru este crucial. Trebuie ca întotdeauna să păstrați aceste produse la temperaturi cât mai mici, de preferat, nu mai mult de patru grade. Astfel, ele vor rezista aproximativ 10-20 de zile. E important ca și umiditatea să fie constantă și nu mai mare de 85%. Pentru a verifica prospețimea ouălor, recomandarea noastră este să le puneți în apă. Dacă se duc la fund, atunci sunt în continuare proaspete. Țineți-vă departe de cele care rămân la suprafață.

Ce ouă să luăm de Paști

Varianta cel mai des recomandată este aceea de a achiziționa direct de la producător. În acest fel, îți vei reduce costurile și vei fi asigurat de calitatea produsului cumpărat. Totuși, lanțurile mari de magazine pot fi mai accesibile uneori. Dacă alegi să iei din comerțul larg, recomandarea noastră este să stai departe de ouăle de Paști, gata vopsite. E adevărat că ele sunt de multe ori mai uniforme și mai strălucitoare decât cele vopsite în casă, dar vin și cu numeroase riscuri de sănătate, mai ales în cazul copiilor.

Deși toate produsele comercializate trebuie să respecte rigorile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, există anumite alimente al căror grad de siguranță este pus sub semnul întrebării de către consumatori și autorități deopotrivă, informează romaniatv.net.

Riscurile ouălor gata vopsite

Principalii coloranți care sunt problematici în ochii experților sunt cei galbeni și roșii. Un colorant galben, numit chiolină, este deja interzis în Vest. De asemenea, coloranții azoici sunt asociați cu riscul dezvoltării celulelor canceroase; totuși, încă este investigat dacă ei au cu adevărat potențial cancerigen.

În plus, coloranții azoici sunt asociați cu mai puțin periculoasele, dar neplăcutele reacții alergice, precum și cu tendințe de hiperactivitate și deficit de atenție în rândul copiilor. „Poate afecta activitatea și atenția copiilor” este un mesaj de avertizare pe care companiile au fost nevoite să-l pună vizibil pe cofrajele de ouă colorate, precum și pe alte produse care conțin acest tip de coloranți.