Lifestyle

Cum să nu mai faci niciodată bătături! Sfaturile specialiștilor

Bătături, sursa foto DOC.ro
sursa foto DOC.ro

Bătăturile sunt un disconfort cu care foarte mulți oameni se confruntă. Există vreo cale de a te ține cât mai departe de ele? Specialiștii au mai multe sfaturi pentru a preveni și trata aceste neplăceri, însă există și factori care potențează apariția lor și care nu sunt întotdeauna controlabili. Spre exemplu, diabetul favorizează îngroșarea pielii, avertizează medicul ortoped Tarek Nazer.

Există și complicații asociate cu bătăturile. Astfel, lăsate netratate, ele pot degenera în ulcerații, care îți pun sănătatea în pericol. Cu atât mai mult dacă ai și alte boli, în special dintre cele care îți afectează sistemul imunitar. Iată cele mai importante sfaturi de sănătate pe care le poți aplica pentru a ține la distanță bătăturile.

Cauzele bătăturilor

Multe persoane sănătoase, dar care au o activitate fizică foarte intensă, ajung să facă bătături. Cei mai afectați sunt atleții. În afara lor, sunt vulnerabili la apariția bătăturilor cei care poartă încălțăminte nepotrivită. Spre exemplu, femeile amatoare de tocuri înalte sunt într-o grupă de risc semnificativ pentru apariția acestor denivelări ale epidermei. De asemenea, cei care au o poziție verticală mult timp suferă frecvent de bătături: de exemplu, persoanele care lucrează în învățământ și-și predau majoritatea lecțiilor stând în picioare.

Cauzele care țin de afecțiuni mai degrabă decât de stilul de viață sunt reprezentate de diabet și poliartrita reumatoidă. De asemenea, persoanele supraponderale și obeze sunt în mai mare pericol să dezvolte bătături. Cei care suferă de picior diabetic sunt de asemenea mai predispuși la pierderea unuia sau mai multor membre. Persoanele care au trecut printr-o procedură de amputare sunt la rândul lor predispuse la dezvoltarea temutelor bătături.

Simptomele cele mai frecvente și tratamentul

Cele mai frecvente semne că te confrunți cu bătăturile sunt: dificultățile la încălțare, disconfortul și durerea experimentate în timpul mersului sau statului în picioare, descuamarea (decojirea) pielii de pe picior, îngroșarea țesutului epitelial și crăpăturile. Există mai multe metode prin care poți sta departe de disconfortul cauzat de bătături, a transmis medicul ortoped Tarek Nazer pentru Antena 3 CNN. Astfel, specialistul recomandă utilizarea pudrei de talc pentru a preveni transpirația excesivă. De asemenea, este recomandat să nu mergeți pe jos perioade îndelungate. O altă schimbare la nivelul stilului de viață este reprezentată de evitarea tocurilor și a șosetelor care sunt mult prea strâmte și nu lasă piciorul să respire.

Totodată, medicul recomandă cumpărarea talonetelor, însă numai cu îndrumarea medicului. În caz contrar, există riscul de a accentua problemele ortopedice și apariția monturilor.