Lifestyle

Cum să ne protejăm de „astmul furtunilor”?

raceala-gripa sursa foto doc.ro
Credit imagine: doc.ro

Chiar dacă într-o perioadă caniculară precum aceasta nu ne gândim neapărat la strănuturi și obstrucții bronșice, ele sunt o posibilitate. Cu atât mai mult cu cât instabilitatea atmosferică este sporită, așa că putem ajunge cu ușurință la așa-numitul astm al furtunilor.

Dat fiind că polenul circulă prin aer, iar umezeala favorizează răspândirea mucegaiurilor, rinitele alergice sunt foarte frecvente. Alergia poate să creeze și manifestări similare cu cele ale conjunctivitei.

Sfatul medicului

Adriana Nicolae, medic primar alergolog, a avertizat că simptomatologia poate să dureze săptămâni întregi, iar sezonul în care ne aflăm favorizează declanșarea unor episoade prelungite de rinită alergică.

„Când ne gândim la rinită alergică, trebuie să luăm în calcul și periodicitatea ei, respectiv există o sezonalitate în apariția și durata simptomelor. De cele mai multe ori nu se rezumă la doar câteva zile. Uneori simptomatologia se întinde pe parcursul a câtorva săptămâni, de asemenea asociază adeseori simptome sugestive pentru conjunctivită alergică.

Asistăm la un număr destul de mare de persoane care suferă de rinită alergice în această perioadă a anului, cu precădere în această lună asistăm la un vortex de alergeni de exterior. Se află în circulație acum polenurile de gramine, respectiv iarba de gazon. Asistăm la o concentrația a sporurilor de mucegai”, a transmis aceasta la Antena 3 CNN.

Ce măsuri se pot lua

Schimbările bruște de temperatură și instabilitatea atmosferică asociată cu disconfortul termic ridicat nu fac decât să ducă la apariția celebrului astm al furtunilor. Obstrucționările sistemului respirator pot să ducă la simptome grave și la manifestări astmatice inclusiv în rândul persoanelor care nu suferă în mod obișnuit de această afecțiune.

„Atenționăm în această perioadă, fiind schimbarea de climă că există așa numitul astm al furtunilor, moment în vârtejurile ridică alergenele în atmosferă, se sparg, apar particule foarte mici care pot penetra adânc în căile respiratorii și pot produce obstrucții bronșice severe, moment în care asistăm la o creștere a adresabilității în sistemele de urgență a persoanelor care suferă de astm. Este recomandat să purtăm mască atunci când ieșim afară, chiar dacă nu mai e la modă”, a mai spus medicul primar alergolog.

De asemenea, este recomandat să avem în casă un aparat care să regleze umiditatea aerului. Un alt sfat pe care îl puteți urma este acela de a nu ieși din casă în momentele în care temperaturile caniculare și instabilitatea atmosferică se accentuează. Evitați pe cât posibil să rămâneți neadăpostiți în aceste conjuncturi.