Maioneza este un sos care se folosește la salate, pește au alături de legune. Se prepară din gălbenușuri de ou, puțin muștar, zeamă de lămâie și sare. Chiar dacă pare foarte ușor de preparat acesta poate atinge un punct sensibil în care se poate tăia.
Iată 3 trucuri secrete:
Nu există maioneză tăiată în restaurante și bucătării, deoarece există variante pentru a o repara.
Unul dintre secrete este să pui o linguriță de muștar de la început și să omogenizezi bine cu gălbenușul, turnând ulei treptat și amestecând constant. De îndată ce noua maioneză a crescut în volum și a devenit mai consistentă, poți adăuga încet câte o lingură din maioneza tăiată. Cele două se vor împreuna perfect și astfel vei obține o maioneză legată.
O altă metodă pentru a salva o maioneză tăiată este să adaugi o linguriță sau două de apă fierbinte și să continui să amesteci energic maioneza. Apa fierbinte ajută la coagularea gălbenușului și acesta se omogenizează mai bine cu uleiul.
În continuare, adaugă zeama de lămâie și continuă să amesteci în maioneză, până când vezi că începe să se lege. Continuă cu ulei, turnat în fir subțire, și vei avea un rezultat de invidiat.
Istoria sosului de maioneză
În secolul al XVIII-lea, mai multe versiuni ale unor sosuri similare existau în Spania și în Franța, înainte ca sosul numit maioneză să apară în cărțile de bucate franceze. Francesc Roger Gomila, un valencian, a publicat în anului 1750 o rețetă pentru un sos similar cu maioneza în ”Art de la Cuina” – (”Arta de a găti”). El numește sosul ”aioli bo”, potrivit Playtech.