Cum recunosti depresia! Exista 10 simptome pe care la da boala sinistra a secolului. Iata ce au descoperit cercetatorii!
Conform universityhealthnews.com, dacă starea de spirit afectează grav felul în care vă simțiți, gândiți, dormiți, lucrați sau interacționați cu cei din jurul vostru, aveți de-a face cu depresia.
Cercetătorii au descoperit că dacă ați experimentat unele dintre următoarele 10 simptome în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, de cel puțin două săptămâni, puteți suferi de depresie.
Cum recunosti depresia:yt
- Stare de tristețe sau anxioasă persistentă;
- Sentimente de lipsă de speranță sau pesimism;
- Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință;
- Pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități;
- Scăderea energiei sau a senzații de oboseală constantă;
- Deplasarea sau vorbirea încetinite;
- Neliniște;
- Dificultate de somn, trezire de dimineață sau insomnie;
- Apetit și/sau modificări de greutate;
- Gânduri de sinucidere sau moarte, tentative de sinucidere.
- Depresia nu se vede la exterior
Multe boli au simptome și semne ușor de observat: o erupție cutanată, febră mare, căderea părului, articulații umflate. Alte boli pot fi detectate prin teste de sânge sau radiografii. Depresia nu poate fi, însă, detectată la exterior. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie arată bine, iar rezultatele testelor lor sunt normale.
Cum primești ajutor în depresie
Persoanelor care nu au suferit niciodată de depresie, le este foarte greu să-i înțeleagă pe cei care refuză să se mai dea jos din pat, sau care nu vor să mai comunice cu prietenii lor, sau că se plâng că nu mai au chef să facă nimic.
Studiile arată că, adesea, bărbaților cu depresie le este mai dificil decât femeilor, pentru că societatea le impune să fie „bărbați” în fața necazurilor și provocărilor. Depresia este o afecțiune grea, pentru că nu ține doar de depășirea unei probleme, ci de lipsa speranței.
Imaginați-vă că aveți cea mai gravă gripă din viața voastră și că cineva vă spune „să vă puneți pe picioare și să mergeți la muncă”. Puteți trece prin toată ziua? Doua zile? O săptămână? Lună? An? Depresia poate fi la fel de incapacitată ca acea gripă și poate dura mai mult.
Cum o tratam:
Depresia este o boală complicată în care procesele de gândire nesănătoase, obiceiurile proaste și substanțele chimice sau hormonii necontrolate ale creierului funcționează în tandem pentru a produce simptome de tristețe, durere, epuizare, probleme de somn și sentimente de disperare.
Tratamentul depresiei constă tocmai în spargerea acestui ciclu. În acest sens, al tratamentului, ajută medicamentele, care vă pot ajuta să vă reechilibrați creierul și să vă stimulați energia, și terapia cognitivă, care vă poate învăța cum să vă echilibrați viața și perspectiva asupra ei.
Milioane de oameni suferă de depresie, dar, cu un tratament adecvat, mulți dintre ei se întorc la vieți de calitate.