Social

Cum putem scăpa de emoțiile negative pe care ni le reamintim? Cercetătorii au găsit răspunsul

knowledia.com

Cercetătorii de la Departamentul de Neurologie al Universității și cei de la Spitalul Universitar din Berna au identificat modul în care creierul face triajul emoțiilor în timpul somnului, pentru a consolida stocarea emoțiilor pozitive și pentru a atenua menținerea celor negative.

Cum putem scăpa de emoțiile negative pe care ni le reamintim? Cercetătorii au găsit răspunsul

Există emoții negative care rămân profund înmagazinate în creier. Orice am face, nu le putem uita, imaginile nedorite revin, periodic. Oamenii de știință din Berna au găsit răspunsul, care este tot în noi, mai exact în somnul nostru, asupra căruia se poate ”interveni”, din punct de vedere medical.

Lucrarea cercetătorilor, care a fost publicată în revista Science, vorbește despre  importanța somnului în sănătatea mintală și deschide noi căi de strategii terapeutice, menite să rezolve diferite probleme medicale, neelucidate până acum, se arată într-un material equis.ro.

„Scopul nostru a fost să înțelegem mecanismul care stă la baza și funcțiile unui fenomen atât de surprinzător”, spune profesorul Antoine Adamantidis de la Departamentul de Cercetare Biomedicală (DBMR) al Universității din Berna și de la Departamentul de Neurologie de la Inselspital, Spitalul Universitar din Berna.

Cercetătorii au condiționat, mai întâi, șoarecii să recunoască stimuli auditivi asociați cu siguranța și alții, asociați cu pericolul (stimuli aversivi). Activitatea neuronilor din creierul șoarecilor a fost apoi înregistrată în timpul ciclurilor de somn-veghe. În acest fel, cercetătorii au reușit să cartografieze diferite zone ale unei celule și să determine modul în care sunt transformate amintirile emoționale în timpul somnului REM.
Grupul de cercetare, condus de Antoine Adamantidis, a obținut primele informații despre modul în care creierul ajută la întărirea emoțiilor pozitive și la slăbirea emoțiilor puternic negative sau traumatice, chiar în timpul somnului REM.

Potrivit cercetătorilor, coexistența celor două mecanisme este benefică pentru stabilitatea și supraviețuirea organismelor: „Acest mecanism bidirecțional este esențial pentru a optimiza discriminarea între semnalele periculoase și cele sigure”, spune Mattia Aime de la DBMR, primul autor al studiului.

Dacă această discriminare lipsește la om, se generează reacții de frică excesive, lucru care poate duce la tulburări de anxietate. Descoperirile sunt deosebit de relevante pentru stări patologice precum tulburările de stres posttraumatic, în care trauma este supra-consolidată în cortexul prefrontal, zi de zi, în timpul somnului.

Emoțiile excesiv de negative, cum ar fi reacțiile de frică și stările de anxietate, duc la stări patologice precum tulburările de stres posttraumatic (PTSD). În Europa, aproximativ 15% din populație este afectată de anxietate persistentă și de boli psihice grave.

Tratamente, pentru vindecarea rănilor și traumelor, emoțiilor negative din trecut, sunt de competența medicilor de specialitate, unele situații având nevoie de tratament medicamentos și psihoterapie, de lungă durată. Cercetătorii doresc o scurtătură, dar până la descoperirea totală a acesteia mai durează.

Foto: Pixabay/youtube