Un hotel din Europa oferă o experienţă unică. Turiştii care se cazează aici pot dormi în două ţări, în acelaşi timp, notează CNN. Hotelul Arbez Franco-Suisse află în La Cure, un sătuc aflat în vârful munţilor Jura, lanţ muntos care separă Franţa de Elveţia. Tratatul de la Dappes din 1862 a stabilit că Franţa poate avea control teritorial strategic asupra singurului drum accesibil din zonă. Astfel, graniţa trece fix prin mijlocul hotelului.
Dormi cu capul într-o ţară şi cu picioarele în alta. Hotelul din Europa unde poţi trăi o experiență unică
Turiştii care aleg să cazeze în hotelul construit în stil rustic se pot lăuda că au dormit cu capul în Franţa şi cu picioarele în Elveţia. Reprezentanţii hotelului spun că graniţa invizibilă trece prin baie şi chiar prin mijlocul patului.
„Oglinzile și ferestrele sunt menite să fie nu doar un element decorativ, ci și un simbol al conexiunii între lumi și realități adiacente”, spune Alexandre Peyron, managerul hotelului.
„Sunteți în camera 9, este una dintre camerele noastre binaționale”, i-a atras atenția managerul hotelului jurnalistului CNN, dându-i o cheie de metal veche.
Potrivit acestuia, însuși călătoria până acolo a fost o experiență în sine, fiind nevoit să străbată drumuri întortocheate până în micul cătun La Cure, cuibărit în vârful munților Jura dens împăduriți, care despart Franța de Elveția.
Construit în stilul rustic care este atât de răspândit în această parte a Europei, micul hotel Arbez Franco-Suisse – numit și L’Arbézie – este administrat de o familie și este unic prin faptul că este construit chiar în vârful unei granițe internaționale.
Iar această configurație neobișnuită este o consecință neintenționată a Tratatului de la Dappes din 1862, prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru a permite controlul francez deplin asupra unui drum strategic din apropiere.
Potrivit unei prevederi din tratat, orice clădire aflată de-a lungul graniței rămânea pe loc. Astfel un antreprenor local și-a deschis un magazin și un bar, pentru a profita de comerțul transfrontalier. Hotelul a apărut mai târziu, în 1921.
Hotelul are două numere de telefon: unul pentru Elveţia şi unul pentru Franţa
De asemenea, camerele sunt prevăzute cu două tipuri de prize şi asta pentru că cele două ţări folosesc sistem diferite.
Elveţia şi Franţa au hotărât ca taxele să fie plătite 50%-50%.
Reprezentanţii hotelului spun că cea mai dificilă perioadă a fost cea a pandemiei: pe lângă faptul că au avut puţini vizitatori, au trebuit impuse şi două seturi diferite de reguli pentru că Franţa şi Elveţia aveau restricţii diferite.