Modul în care proteinele genereză boala de rinichi a fost descoperit în urma unor cercetări aprofundate pe alimente, efectuate în ultimii 20 de ani de către oamenii de știință.
În studiul făcut, cercetătorii au înlocuit proteinele de origine animală cu proteine de origine vegetală.
Efectul băuturilor îndulcite cu zahăr asupra riscului de boală renală
Potrivit studiului publicat în revista Clinical Journal of the American Society of Nephrology, oamenii de știință au reușit să pună boala renală cronică de rinichi în remisiune.
Ei au studiat efectul băuturilor îndulcite cu zahăr asupra riscului de boală renală. Studiile importante, precum acesta, a contribuit la educarea pacienților cu afecțiuni renale cu privire la efectul pe care băuturile îndulcite cu zahăr îl au asupra rinichilor.
Ce au descoperit oamenii de știință în urma cercetărilor
Rezultatele studiului au arătat că în timpul lunilor călduroase de vară, oamenii consumă mai multe sucuri cu zahăr adăugat. Prin urmare, un consum mai mare de sucuri ar putea fi asociat cu șanse mai mari de scădere a funcției renale.
Potrivit doctorulzilei.ro, dezvoltatorii de băuturi răcoritoare își petrec multe ore în a crea și dezvoltă tot felul de arome, pe care oamenii sunt dornici să le savureze. Dar, această dorință de arome poate crea dependență celor care consumă băuturi îndulcite cu zahăr.
Recomandările specialiștilor pentru persoanele cu afecțiuni renale care încearcă să își diminueze consumul de băuturi îndulcite cu zahăr
Una din recomandări este ca această categorie de persoane să citească etichetele nutriționale și să calculeze cantitatea de zahăr pe care o consumă într-o zi din băuturile dulci. Oamenii trebuie să înțeleagă că zahărul creează dependență, iar pe măsură ce consumă, pofta se intensifică și dorim mai mult. De exemplu, dacă încep cu un pahar de suc la prânz, vor dori un suc la fiecare masă.
Sfaturi pentru eliminarea poftei de băuturi dulci
În general, oamenii privesc mâncarea și băutura ca pe un eveniment unic, o masă la care ne așezăm și ne bucurăm. Dar, persoanele care au deja probleme renale trebuie să facă schimbări în ceea ce privește dieta.
Astfel, pentru început, ei trebuie să elimine băuturile îndulcite cu zahăr. În acest sens, în loc să bea un ceai dulce, medicii le recomandă pacienților să îl înlocuiască cu un ceai cu gheață neîndulcit și cu o limonadă cu gheață.
Care este explicația specialiștilor
Ceaiul cu gheață neîndulcit diluează zahărul din limonadă. Ulterior, pe măsură ce gusturile se schimbă, se va scădea cantitatea de limonadă și oamenii vor dori să consume mai mult ceai rece neîndulcit.
Pe de altă parte, se poate folosi Stevia, un îndulcitor natural obținut din frunzele plantei rebaudiana.
Dar și în cazul îndulcitorilor naturali, persoanele cu afecțiuni renale trebuie să fie foarte atente
Trebuie știut faptul că îndulcitorii naturali sunt digerați ca și zahărul. De aceea, persoanele preocupate de sănătatea lor, care înlocuiesc zahărul cu mierea, siropul de arțar, siropul de agave și melasa trebuie să fie foarte atenți!
O altă recomandare este aceea ca sucurile dulci să se înlocuiască cu apă infuzată cu fructe. Astfel, se poate face o bautură foarte gustoasă în propria locuință: se adăugă bucăți de ananas proaspăt și căpșuni sau câteva bucăți de castravete. Apa infuzată se face cu o seară înainte, se ține în frigider, iar a 2-a zi va avea un gust minunat.
Dar și când masa este servită în oraș, există soluții, printre care aceea de a consuma apă cu o felie de lămâie, care menține gustul proaspăt al apei și care va “tăia”, oarecum, pofta de suc.
În concluzie, persoanele cu afecțiuni renale au destule variante de înclocuire a sucurilor prin înlocuirea acestora cu diferite arome sănătoase ori de câte ori pot.