Lifestyle

Cum ne influențează fazele Lunii: „Există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”

Cum ne influențează fazele Lunii: „Există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”

După nenumărate studii, experții au demonstrat că fazele Lunii sunt asociate cu anumite stări de spirit, psihoze și creșteri ale infracționalității. Mai exact, activitatea umană este favorizată de lumină, însă, un nou studiu sugerează că abilitatea noastră de a dormi este influențată de fazele lunii.

Cu ajutorul unor dispozitive de monitorizare atașate la încheietura mâinii, cercetătorii au studiat tiparele de somn și cum pot fi influențate acestea de fazele lunii.

Studiul a implicat 98 de persoane din Argentina, iar cercetările au durat două luni. O comunitate rurală nu avea acces la electricitate, o altă comunitate avea acces limitat, iar a treia era situată într-o așezare urbană și avea acces complet la electricitate.

Care au fost rezultatele studiului? „Există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”

Toți participanții au prezentat același tipar de somn pe măsură ce Luna a progresat de-a lungul ciclului său de 29,5 zile. Surprinzător este faptul că durata somnului s-a schimbat de la 20 la peste 90 de minute. Acest lucru înseamnă că orele de culcare au variat între 30 și 80 de minute.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Autorii studiului se așteptau la mai puțin somn și mai multă activitate în timpul nopților cu Lună plină.

„Însă, se pare ca nopțile înaintea Lunii pline sunt cele care au cea mai multă lumină lunară în prima jumătate a nopții”, a spus Horacio de la Iglesia, unul dintre cercetători și profesor de biologie la Universitatea din Washington.

Studiul a mai arătat că „efectul fazelor lunare” asupra somnului a fost mai puternic atunci când accesul la electricitate era mai limitat.

Rezultate sugerează că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare

În încercarea de a-și confirma cercetările, oamenii de știință au comparat rezultatele lor cu date similare colectate de la 464 de studenți de la Universitatea din Washington. Cercetătorii au descoperit aceleași oscilații în cadrul tiparelor de somn.

„Așadar, aceste rezultate sugerează că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare indiferent de contextul etnic și sociocultural și nivelul de urbanizare”, au scris cercetătorii în jurnalul Science Advances.

„Noi oamenii tindem să credem că am reușit cumva să controlăm natura, iar folosirea luminii artificiale este un exemplu bun. Însă, se pare că există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”, a adăugat De la Iglesia, potrivit The Guardian.

Totuși, cercetătorii au studiat doar fazele lunare și nu au luat în calcul influențe interne, precum ritmul circadian, care ar putea afecta tiparele de somn, a precizat Derk-Jan Dijk, profesor și director al Centrului pentru Cercetarea Somnului de la Universitatea din Surrey, marea Britanie.