Cum ne afectează LUNA somnul. Insomnia reprezintă termenul medical care definește dificultatea de a adormi. Tulburarile de somn pot reprezenta simptome ale unor condiții medicale serioase, însă oamenii de știință au constatat că acesta poate fi perturbat și de lună.
Orice om s-a confruntat, măcar o dată în viață, cu dificultatea de a adormi, cunoscută sub numele de insomnie. Deși poate părea o problemă minoră, efectele insomniei, mai ales ale celei cronice, afectează grav sănătatea.
Somnul poate fi perturbat de lună
Somnul, conform oamenilor de știință, poate fi perturbat și de lună și ciclurile sale. Cercetătorii au realizat un nou studiu despre care se firmă că ar fi cea mai amplă cercetare din acest domeniu.
În acest scop, specialiștii au monitorizat somnul a 850 de persoane din Suedia. S-au utilizat măsurători polisomnografice pentru a înregistra instalarea somnului de noapte, durata și calitatea acestuia.
Măsurătorile s-au întins pe mai mulți ani și au fost efectuate și pe bărbați și pe femei. Rezultatele au fost clasificate pe diferite stadii ale ciclului lunar: primul pătrar, cu creșterea satelitului spre lună plină , precum și pentru „pălirea” ei în ultimul pătrar, cu iluminare în scădere, conform playtech.ro.
Concluzia cercetătorilor?
Ca urmare, opinia lor este că strălucirea în creștere a lunii, cu un maxim în noaptea cu lună plină, afectează calitatea somnului. Oamenii tind să doarmă mai bine în întuneric. În urma acestui ultim studiu, se pare că, ciclurile lunare au o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului oamenilor. Totuși, nu toți oamenii sunt la fel de afectați.
„Am constatat că bărbații al căror somn a fost monitorizat în primul pătrar au avut o eficiență mai redusă a somnului și mai mari perioade de stare de veghe, în comparație cu cei al căror somn a fost înregistrat în ultimul pătrar. În contrast, somnul femeilor a fost în mare măsură neafectat de ciclul lunar”, spune autorul principal al studiului, neurologul Christian Benedict de la Universitatea Uppsala.
Experții au menționat că femeile dorm în medie cu 12 minute mai puțin în nopțile din primul pătrar. Bărbații au dormit cu 20 de minute mai puțin în acele nopți. ”Desigur, studiul nu poate desluși dacă asocierea dintre somn și fazele lunii este cauzală sau corelativă”, a spus Benedict.
Factori de risc pentru insomnie:
- Cei care experimentează niveluri mari de stres, pe perioade prelungite;
- Cei care călătoresc frecvent și parcurg multe fusuri orare ;
- Persoanele mai în vârstă;
- Cei care lucrează în ture;
- Persoanele care consumă droguri sau fac abuz de alcool;
- Adolescenții;
- Femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză;
- Persoanele cu un stil de viață sedentar.
Efectele insomniei asupra organismului:
- Infarct;
- Astm;
- Convulsii;
- Scadere a imunitatii ;
- Sporire a sensibilității la durere (scaderea pragului senzorial);
- Inflamații;
- Obezitate;
- Diabet zaharat;
- Hipertensiune arteriala;
- Boli cardiovasculare;
- Pierdere a memoriei, a judecății și puterii de concentrare, ceea ce poate duce la accidente.