Ministerul Educației a anunțat vineri că a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024.
În perioada 3 – 18 mai au fost depuse și validate cererile de înscriere de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali.
„Pentru următoarea perioadă, referitor la înscrierea în învățământul primar 2023-2024, vă comunicăm următoarele:
în perioada 29 mai – 6 iunie 2023, vor avea loc:
- procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
- repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;
- afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere.
Pentru a doua etapă de înscriere:
în perioada 6 – 12 iunie vor avea loc:
- depunerea, la unitatea de învățământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinși în etapa anterioară;
- validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
În perioada 13-19 iunie vor avea loc:
procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;
afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
În perioada 1 – 8 septembrie 2023, vor fi soluționate, de către inspectoratele școlare, cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ”, a transmis Ministerul Educației.
După o nouă rundă de negocieri, sindicatele profesorilor au solicitat creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%. Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației, arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an. Aseară, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile, adică bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor.
Premierul le-a transmis profesorilor și celor care sunt în grevă generală în școli, că nu va promite ceva ce nu se poate realiza, iar oferta pe care a făcut-o este ceea ce poate oferi Guvernul în acest moment, potrivit Edupedu.