Cei mai mulți oameni sunt de acord cu sentimentul că banii nu pot cumpăra fericirea. Dar ce-ar fi dacă ar putea de fapt să o facă? Arthur C. Brooks, cercetător în științe sociale și profesor la Harvard, are o perspectivă interesantă asupra banilor și a fericirii. Pe care o împărtășește în cursul său gratuit despre fericire de la Harvard.
„La niveluri scăzute, banii îmbunătățesc bunăstarea. Totuși, odată ce câștigi un trai solid, este puțin probabil ca un miliardar să fie mai fericit decât tine.”, a scris Brooks în articolul său pentru The Atlantic, intitulat „Cum să cumperi fericirea”. Dar „indiferent unde ne situăm pe scara veniturilor, cu puțină cunoaștere și practică, oricare dintre noi poate folosi banii pentru a aduce mai multă fericire”, adaugă el.
3 moduri în care poți „cumpăra fericirea”
Banii singuri nu vă pot cumpăra fericirea, dar pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării dumneavoastră. Dacă vă folosiți banii cu înțelepciune, notează Brooks. Iată câteva modalități pe care el le sugerează, pentru a-ți spori fericirea prin intermediul banilor.
1. Cheltuiți bani pe experiențe
Investește-ți banii în experiențe de bucurie care știi că te vor face să te simți mai fericit. Cum ar fi să mergi la un concert pentru a-ți vedea artistul preferat. Sau să planifici o vacanță undeva unde ți-ai dorit întotdeauna să mergi.
2. Cumpărați timp
„Dacă plătești pe cineva să facă ceva care necesită mult timp și care nu-ți place să faci (de exemplu, să-ți taie grădina) și nu pierzi timpul câștigat pe lucruri neplăcute, cum ar fi să te dai în vânt pe rețelele de socializare, poți obține un plus de fericire dacă petreci acele ore suplimentare cu alții.”, a scris Brooks.
3. Donează bani pentru a-i ajuta pe alții
Donarea banilor pentru a susține o cauză importantă sau folosirea banilor pentru a ajuta o altă persoană poate duce la creșterea cantității de substanțe chimice „care te fac să te simți bine”. Cum ar fi serotonina, dopamina și oxitocina, potrivit blogului de sănătate al Cleveland Clinic.
„Factorul cheie care leagă toate aceste abordări sunt alte persoane. Dacă cumpărați o experiență, fie că este vorba de o vacanță sau doar o cină în oraș, vă puteți crește fericirea dacă o împărtășiți cu cineva drag. Oricine dobândește bani îi poate folosi pentru a cumpăra puțină fericire și pentru a face o mică îmbunătățire de sine în acest proces. Dacă nu avem prea mulți, putem cheltui orice bani în plus pentru a elimina unii dintre factorii de stres din viața noastră de zi cu zi.” a scris Brooks în The Atlantic.
Investește în aceste 4 domenii pentru fericire
1. Credința și filosofia de viață: Găsește ceea ce te ajută să dai sens lumii, sugerează Brooks. Aceasta poate fi o religie, o practică spirituală sau orice altceva care vă ajută să găsiți un sens în viață.
2. Familia: Întăriți-vă legăturile cu familia. Acestea sunt „relațiile pe care în general nu le alegi, dar pe care te poți baza”, spune Brooks.
3. Comunitatea și prietenii: Dezvoltă prietenii puternice, deoarece acestea sunt, de obicei, relațiile tale cele mai intime. Prieteniile sunt relații pe care le alegeți și pot avea un impact asupra fericirii dumneavoastră.
4. O muncă semnificativă: Dați prioritate muncii care vă face să vă simțiți împlinit. Acest lucru nu înseamnă neapărat un loc de muncă bine plătit, pentru că nu trebuie să faci mulți bani pentru a avea succes, conform CNBC .