Ficatul are rolul de a elimina toxinele din organism, îndeplinind funcții digestive și filtrând sângele, dar este și printre cele mai mari organe din corp, cântărind aproximativ 1,5-2kg. Toate alimentele consumate sunt controlate și filtrate de către acest organ important. Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a menține un ficat sănătos.
5 alimente utile pentru a susține buna funcționare a ficatului
Grapefruit – Are multă vitamina C, pectină, antioxidanți vitamina E, tiamină, riboflavină, niacină, potasiu, acid folic, zinc, acid pantotenic, fosfor, mangan și cupru. Acest fruct întărește imunitatea și accelerează arderea grăsimilor. Poate fi consumat fie ca suc, fie ca fruct.
Sfecla roșie – Este una dintre cele mai bune surse de betacaroten, element care ajută ficatul să se regenereze și să susțină funcționarea normală a acestuia. Ea mai pote fi consumată în salate, sucuri și smoothie-uri.
Usturoi – Are mulți compuși ce stimulează ficatul ca să producă enzimele necesare pentru eliminarea toxinelor din corp. El mai conține și cantități importante de alicină și seleniu, care sunt doi compuși naturali ce au capacitatea de a curăța ficatul de toxine.
Ceai verde – Are catehine, mai exact antioxidanți buni pentru ficat. Extractul de ceai verde nu este benefic pentru cei care suferă de afecțiuni hepatice, solicitând mult ficatul.
Peștele gras – Poate să prevină depozitarea grăsimilor în ficat și să combată inflamația, datorită conținutului de acizi grași Omega 3. Este recomandat ca pește gras să fie consumat de două trei ori pe săptămână, cum ar fi ton, macrou, hering sau somon.
Care sunt afecțiunile ficatului
Afecțiunile ficatului sunt determinate de:
- Consumul mare de alcool
- Virusurile hepatice
- Incarcarea cu grasimi a ficatului
- Efectul toxic al unor medicamente
Tratamentul pentru o anumită boală a ficatului diferă în funcție de diagnostic, pentru unele dintre probleme recomandându-se un stil de viață sănătos, exerciții fizice pentru pierderea în greutate ori renunțarea la alcool, potrivit Playtech.