Lifestyle

Cum îți dai seama că un ou e proaspăt? Trucul care te va scăpa de bătăi de cap

oua crude Credit imagine eva.ro
Credit imagine: eva.ro

Ouăle sunt bogate în proteine și recomandate în dieta săptămânală a celor mai mulți oameni. Totuși, ele nu creează multe dificultăți, în special pentru că nu ne dăm întotdeauna seama dacă sunt proaspete sau s-au învechit. Există însă mai multe metode prin care să determinăm prospețimea lor, iar unele dintre ele sunt din fericire foarte simple.

Metodele prin care poți determina dacă un ou e bun pentru gătit variază. Unele presupun să spargi coaja, în vreme ce altele îți cer să lași oul intact. „Sparge oul pe o suprafață plană. Gălbenușul unui ou proaspăt va fi strălucitor și rotund, iar albușul nu se va întinde prea mult”, spune un expert într-ale artelor culinare.

Prospețimea oului poate fi determinată fără spargere?

Există, însă, și alte metode. Una dintre ele presupune să lovești ușor coaja oului cu o linguriță. Dacă simți cum gălbenușul se lovește de coajă, înseamnă că acel produs nu mai este comestibil, informează platforma de știri Fanatik. O informație foarte importantă, întrucât consumul de ouă stricate duce foarte ușor la complicații, cea mai frecventă dintre ele fiind toxiinfecția alimentară și enterocolita.

O altă cale de a stabili prospețimea este aceea de a pune oul în apă cu puțină sare. Un produs proaspăt se va duce la fundul vasului în care ai pus apă. Dacă i-a trecut vremea, va pluti la suprafața apei. Explicația este aceea că plutirea se datorează gazelor care apar în momentul descompunerii. Așadar, un ou aflat la suprafață este un adevărat semnal de alarmă și unu ar trebui să fie mâncat sub nicio formă.

Metode care presupun fierberea

La polul opus, există gospodine care preferă să treacă oul prin procesul de fierbere pentru a-i determina prospețimea. În cazul în care după acest proces, între gălbenuș și albuș există un mic spațiu, iar gălbenușul este compact și globular, ai de-a face cu un produs proaspăt. În schimb, lipirea de albuș și a albușului de coajă indică faptul că e mai bine să fii precaut și să te descotorosești de oul buclucaș.

Ouăle sunt în general bune de mâncat vreme de patru săptămâni de la săptămâna 0, adică momentul în care ele au fost depuse de cloșcă. Totuși, pe măsură ce săptămânile trec, proprietățile lor nutritive devin din ce în ce mai sărace.

Pentru a le conserva cât mai mult timp, recomandarea experților este aceea de a le ține în cofrajul lor original. De asemenea, este cel mai bine să fie păstrate într-un loc uscat și răcoros. Ai, de asemenea, grijă ca niciun ou din cofraj să nu aibă crăpături la nivelul cojii.