Cum facem sa traim 100 de ani. Acestea sunt secretele celor care au implinit aceasta varsta! Exista niste reguli simple care ne poti prelungi existenta.
100 de persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani au împărtășit din ” secretele” pe care le-au urmat pentru a ajunge la o vârstă care poate fi considerată un adevărat record. Organizația americană A Place for Mom, care dă sfaturi pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, a discutat cu 100 de centenari din întreaga lume pentru a afla cum au reușit să ajungă la o asemenea longevitate, potrivit www.digi24.ro.
Printre principalele secrete împărtășite de persoanele care au ajuns împlinit 100 de ani, se află o alimentație echilibrată, practicarea sportului, consumul de alcool în cantitate moderată, interzicerea fumatului.
Însă, în mod surprinzător, unele din sfaturile date nu au fost foarte „ortodoxe”. Organizația americană, a realizat un mic ghid care cuprinde secretele persoanelor centare pentru a avea o viață lungă și un stil de viață sănătos.
Astfel, 29 % din persoane au spus că ignoră sfaturile tradționale în materie de dietă, 25 % din repondenți au spus că alimentația trebuie să fie una sănătoasă, un procent de 22% din repondenți au recomandat mișcarea și practicarea sportului. De asemenea, un procent de 18 % din persoanele întrebate au spus că este necesară păstrarea unei atitudini pozitive, un procent de 16 % au spus că este indicat consumul de alcool moderat, în timp ce un procent de 12% au spus că ar trebui să fie interzis fumatul. Un procent de 10 % din repondenți cred că trebuie relațiile de prietenie trebuie păstrate , în timp ceun procent de 9 % consideră că dormitul noastea este important . Credință și amabilitatatea față de ceilalți sunt de asemenea elemente importante pentru o viață cât mai lungă.
Organizația precizează că această analiză, care adună opiniile diferitor persoane, nu trebuie luată cu titlul de recomandări medicale.
Și totuși, acesta este situația lui Elizabeth Sullivan., care în 2015 ,care între timp a decedat la vârsta de 106 ani, și care a povestit ABC News o anecdotă ce arată concepția de viață a multor centenari :
„M-am dus la doctor și m-a întrebat: Sunteți atentă la ce mâncați? Și am răspuns: Sigur că nu, beau trei Dr Pepper pe zi… Și atunci, mi-a zis: Doamnă, e mult prea dulce, veți muri dacă veți continuă așa. Dar a murit el, zece ani mai târziu și a trebuit să-mi găsesc un nou medic. Încă beau trei Dr. Pepper pe zi și toată lumea zice că îmi face rău, dar puțini trăiesc până la 104 ani. Presupun, deci, că zahărul din Dr Pepper m-a conservat așa de bine în tot timpul ăsta”.
Cum facem sa traim 100 de ani. Și alte persoane care au atins 100 de ani nu s-au abținut de la mâncare.
Americanca Jeralean Talley, decedată la 116 ani, mânca picioare de porc, iar o altă americană, Pearl Cantrell, care a murit la 105 ani, mânca bacon la fiecare masă.
În Marea Britanie, John Mansfield, care a decedat la 108 ani, își prepară zilnic un „English breakfast” tipic, cu ouă ochiuri și cârnați, în timp ce, la 100 de ani, Dorris Olive Netting bea zilnic o halbă cu bere Guinness.
În Franța, Jeanne Calment, decedată în 1997 la 122 de ani, nu renunța la ulei de măsline, ciocolată, vin și țigări.
„Fumatul ucide” scrie azi pe pachetele de țigări, dar nepaleză Batulia Lamichhane, la 116 de ani, era sigură că cele 30 de țigări pe care le fuma săptămânal i-au permis să ajungă la această vârstă. În Texas, Richard Overton, la 112 de ani, supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, fuma 12 țigări pe zi, bea patru pahare de whisky dimineața și mânca înghețată cu nuci pecan în fiecare seară. „A pune un pic de tărie în cafeaua de dimineață funcționează că un medicament”, obișnuia să spună el.