Pentru a nu ne îmbolnăvi când gătim, trebuie să menținem o bună igienă în bucătărie. Aceasta include spălarea mânerelor și a butoanelor noastre, igienizarea alimentelor, asigurându-ne că nu le manipulăm incorect și, de asemenea, dezghețarea lor în siguranță.
Credeți sau nu, atunci când decongelam alimentele fără a respecta anumite recomandări, le putem determina să se descompună ușor deoarece dezvoltă microorganisme patogene.
Una dintre cele mai obișnuite modalități de a dezgheța alimentele este prin a le pune la soare sau lăsându-le în afara frigiderului, la temperatura camerei. Aceasta este o practică periculoasă pe care nu ar trebui să o facem niciodată, deoarece bacteriile patogene iubesc temperatura camerei și se înmulțesc mai ușor în aceste condiții.
Pentru a nu risca să vă îmbolnăviți atunci când vă decongelați alimentele, vă împărtășim patru modalități sigure de a face acest lucru corect.
1.Pune alimentele la frigider cu una sau două nopți înainte. Aici temperatura este mai mare și gheața se va topi, dar, la o temperatură rece, unde agenții patogeni nu se vor dezvolta.
2.Dacă mâncarea este ambalată sau este într-un recipient etanș, o puteți scufunda în apă rece, apa se va menține la o temperatură scăzută, dar, va sparge cristalele de gheață. Vă recomandăm să schimbați apa la fiecare 30 de minute.
Această metodă poate dura de la o oră la patru, în funcție de dimensiunea alimentelor.
3. Folosiți cuptorul cu microunde pentru a dezgheța alimentele în mai puțin de o oră. Trebuie doar să aveți grijă să nu gătiți părți din produs.
4. Gătiți-l. Aceasta este cea mai rapidă metodă și este recomandată pentru legumele crude sau alimentele gătite pe care trebuie doar să le încălziți.
Amintiți-vă că puteți recongela alimentele odată ce sunt gătite. Și, nu lăsați alimentele decongelate negătite pentru mult timp, deoarece se vor strica rapid din cauza cantității de apă pe care o conțin.