În baza deciziei Curții Constituționale a României, care impune ca termen de prescripție, cel general pentru toate faptele penale, avocații celor 12 polițiști clujeni au solicitat încetarea procesului penal. Termenul de prescripție, care s-a dovedit a fi ”clopoțelul” salvator, s-a împlinit în luna aprilie a acestui an. Iată cum au reușit să scape polițiștii, salvați fiind de portița legislativă.
Cum au reușit 12 polițiști de la rutieră, acuzați de corupție, să fie salvați de ”clopoțelul” legislativ
Un grup de oameni ai legii de la Poliția Rutieră din Cluj au fost inițial arestați, în 2012, într-un dosar de corupție, care a zguduit din temelii la acea vreme regiunea clujeană a României.
Cei 12 agenți de circulație s-au perindat timp de 12 ani pe holurile instanțelor clujene, fără ca un judecător să se grăbească să soluționeze dosarul, relatează EVZ. La dosar există inclusiv stenograme haioase, care atestă cum polițiștii își împărțeau banii din șpăgile date de ”șalăi”, aceasta fiind expresia menționată în hârtiile adunate de-a lungul vremii.
De ce a revenit povestea în actualitate
La ultimul termen de judecată, la Curtea de Apel Cluj, la dosar a fost depusă o cerere prin care se invocă prescripția faptelor penale, de care cei polițiști sunt acuzați.
Dar pare că procesul a fost tergiversat nepermis de mult, dacă ar fi să ne luăm după standardele Curții Europene a Drepturilor Omului, care impune un termen rezonabil, în soluționarea cauzelor penale, mai scrie cotidianul mai sus menționat, care analizează pe deplin cazul dat.
Cronologic vorbind, în 2020, la opt ani de la comiterea faptelor, Tribunalul Cluj a decis să aplice pedepse cu executare tuturor celor zece oameni ai legii acuzați de corupție.
Apelul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde avocații au invocat prescripția faptelor penale. Acum, toate acuzațiile aduse acestor polițiști sunt prescrise, judecătorii fiind obligați să înceteze procesul penal și să aplice decizia Curții Constituționale.
Așa se face că în prezent toți cei implicați se vor întoarce în funcțiile deținute la momentul anului 2022. O altă parte dintre polițiști s-au pensionat sau pot cere acum pensionarea, după încetarea procesului penal, ca urmare a prescripției faptelor.
Faptele s-au prescris, dar istoria rămâne
În timp ce faptele s-au prescris din puncte de vedere juridic, în presă au rămas ca mărturie vie a celor întâmplate perlele polițiștilor, dintre care am selectat doar una, restul urmând să le citiți aici.
”Suntem ca la pescuit. Vine șalăul, vine, nu vine șalăul, nu vine. Care scapă, scapă…”