În cursul zilei de ieri, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), cunoscut publicului și ca Parchetul General, a anunțat că s-a sesizat din oficiu împotriva infracțiunilor grave comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Românii n-au aplaudat ci, în număr mare, au râs și au satirizat acțiunea.
Din miile de comentarii apărute pe paginile sociale, reiese și ce a provocat miștourile față de acțiunea procurorilor care, în fond, au vrut să anunțe că vor aplica legea în favoarea cetățenilor români care trăiesc în Ucraina. Însă, când nu s-a reușit ancheta împotriva fostului premier britanic Tony Blair, când procurorii făceau dosare doar pe baza informațiilor de la SRI și ale denunțătorilor, sau când instanțele au achitat o grămadă de politicieni, oameni de afaceri, primari și manageri pe motiv că fapta nu există, românii și-au permis să ia în derâdere sesizarea din oficiu prin care să fie anchetată Federația Rusă.
Ce a comunicat Ministerul Public pe pagina sa de Facebook
„Războiul din Ucraina-sesizare din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 din Codul penal”, așa a intitulat comunicatul Parchetul General.
Și a adus la cunoştinţa publicului următoarele:
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal. Competența privind efectuarea cercetărilor aparține Secției parchetelor militare”.
Veți observa în cele ce urmează că procurorii nu se referă la „un război în Ucraina”, ci au folosit exact cum a catalogat președintele Vladimir Putin invazia armată: „o operațiune militară”.
„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.
Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.
Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane”, se spune în comunicat.
Procurorii punctează și motivarea acțiunii juridice pe care au declanșat-o, de data aceasta având grijă și de „trauma psihică” pe care au produs-o militarii ruși, posibili infractori, asupra milioanelor de civili, devenite victime.
„În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.
Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.
Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității.
Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”.
Le urăm succes în demersul lor procurorilor militari, dar îi atenționăm că va fi mai greu ca la Dosarul Revoluției, pe care nu l-au dovedit nici după 32 de ani.
Cum au râs românii de anunțul Parchetului General
Peste o sută de români au comentat pe pagina de Facebook a Parchetului General, iar alte câteva sute pe rețelele sociale sau la articolele de pe site-uri. Pe lângă partea umoristică a mesajelor, transpar reproșurile pe care le aduc contribuabilii procurorilor.
*Asta îmi amintește de un banc de pe vremea lui Ceașcă – finalul suna cam așa : tovarăși opriți însămânțarea ca ați depășit granițele țării !
* Nu e gluma. PGul il va aresta pe Putin. Doar sa-i ridice Duma de Stat imunitatea si il aduc astia cu mandat la Parchet.
* Cred ca trebuie identificat și rechinul care a atacat o femeie în mare, pentru dosar penal! Și cei ce lucrează la dosarul Putin ar trebui sa aibă o pensie ruso speciala!
* Dar de subminarea economiei naționale, de scăderea capacității de lupta a tarii prin nerespectarea legilor în vigoare sau prin emiterea de acte care duc spre toate acestea când va sesizați?????
* Ministerul Public, am o rugaminte: să nu îi arestați pe Putin și armata rusă, nu vom avea resurse să-i institutionalizam!!!!!
* Dosarul Revolutiei, mineriadele, tov Ilievici, 10 august. Hai, mai cu spor ca pensii speciale la toti va trebe.
* Anul 2052, președintele României cere informații în legătură cu trenarea anchetei în dosarul lui Putin.
– Este intolerabilă o asemenea tergiversare!!!
Ministerul Public se chinuie la ultimele 10.000 de pagini ale Rechizitoriului, redactat în lipsa inculpatului Vladimir Vladimirovici Putin ( aflat în agonie în urma celor 10 forme agresive de cancer de care suferă încă din anul 2022).
Generalii dictatorului au căzut pe capete in cei 30 de ani de urmărire penală, care pentru trafic de produse accizabile, care pentru abuzuri in serviciu scăpate vigilenței Curții Constituționale (instituție învechită, desființată in 2025 printr-o banală ordonanță de urgență).
Dă, Doamne, să fim contemporani cu o soluție definitivă a judecătorilor !
Să crape istoria de ciudă în fața dibăciei anchetatorilor noștri !
* Ori o sa-i dea NUP ori cu suspendare
* Putine, ai îmbulinat-o…Încet, dar sigur și implacabil, precum ardeleanul care se apucă să facă sex cu nevasta și până termină preludiul îi pleacă feciorul în armată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a aflat, după cinci luni, că e ceva deranj prin Ucraina și s-a apucat să facă cercetări privitoare la infracțiunea de crime de război. Vladimir Vladimirovici nu te văd bine. Mintenaș, în vreo 12 ani se trimite dosarul în instanță, de acolo se retrimite inapoi pentru refacerea rechizitoriului, în vreo 5 ani e trimis din nou în instanță, după care se suspendă vreo patru ani pentru vreo excepție de neconstituționalitate, se refac cercetările, se retrimite dosarul în instanță și când Putin va avea vreo 110 ani poate avem și vreo condamnare. Până atunci, fostul kaghebist este rugat să nu-și părăsească domiciliul pentru că riscă să fie dat în urmărire internațională. Parafrazând o poezie celebră, ”E greu PICCJ de urnit, dar de-l urnești, e greu de-oprit. Trei acuzații binișor și încă trei la dreapta lor. Se iau de mîini și se desprind, se strâng în cerc și iar se-ntind, și bat instanța tropotind, în tact ușor”.
* Bine așa… Îi fac dosar penal lui Putin! Ca să nu intervină prescripția!