Ideile ingenioase nu contenesc să ne surprindă. Iată că s-a găsit cineva să crezeeze un întreg muzeu de această dată direct sub apă. Imaginile sunt fascinante. Despre povestea acestui muzeu în cele ce urmează, la Infoactual.
Cum arată muzeul subacvatic de la Cannes, creat după chipul și asemănarea oamenilor locului. Imagini spectaculoase
Pe uscat am tot avut și avem sute de muzee și mii de expoziții, dar în apă, nu prea s-au gândit mulți să dea un sens apelor misterioase și, uneori, învolburate.
Dar iată că s-a găsit cineva să creeze ceva cu aspect unic, spectaculos, dar și fascinant. Artistul britanic Jason deCaires Taylor a lansat anul trecut un proiect în Marea Mediterană, o serie de șase sculpturi, subacvative, în vecinătatea insulei Sainte-Marguerite, Cannes-Franța.
Ele înfățișează portrete ale localnicilor. Din total de 40 de chipuri, artistul s-a oprit la un pescar, un curator, un antreprenor și trei copii.
Pe fundul mării se găsesc astăzi șase sculpturi, construcții megalitice, de doi metri înălțime și o greutate de zece tone fiecare.
Nu sunt deloc întâmplătoare aceste alegeri pentru că sculpturile artistului transmit un mesaj pentru viitor: protejarea mediului marin atrăgând atenția asupra declinului ecosistemului Mării Mediterane, o biosferă fragilă care are nevoie de protecție și conservare.
Ce reprezintă personajele alese și care sunt mesajele transmise posterității spune chiar artistul. Pescarul, în vârstă de 80 de ani, este martorul poluării de-a lungul timpului a Mării Mediterane, antreprenorul este cel care are puterea de a iniția acțiuni de strângere a gunoaielor existente în mare, curatorul este cel care prin vocea artei poate trage un semnal de alarmă, iar copiii sunt generațiile viitoare implicate în acest demers de protejare a mărilor și păstrare a mediului.
Ca orice obiect de artă, indiferent dacă este o creație în natură, un tablou sau o sculptură, ele reprezintă și dezvoltă o idee pe care artistul o materializează în felul lui unic.
Iată ce a dorit creatorul să spună prin operele sale: Portretele de mari dimensiuni, sunt realizate din două părți, semănând mai degrabă cu o mască, o trimitere la istoria Insulei Sainte Marguerite, locul în care a fost închis „omul cu masca de fier”, dar și la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o manifestare culturală devenită simbolul incontestabil al celei mai celebre stațiuni de pe Coasta de Azur.
Marea a devenit, astăzi, un loc bun de conservare, de adăpostire și de valorificare a obiectelor de valoare. Iar vizionarul ideii nu este la prima încercare de acest gen. Istoria creațiilor lui la fel de ”marine” într-un amplu reportaj marca Evenimentul Zilei – click aici.
Foto: vacanta-ta.ro/ youtube