Lifestyle

Cum arată documentul care trebuie depus de fermerii afectați de secetă, cât mai urgent, pentru a primi subvenții de la stat

Cum arată documentul care trebuie depus de fermerii afectați de secetă, cât mai urgent, pentru a primi subvenții de la stat

O vorbă din bătrâni spune așa. Cu cât mai repede cu atât mai bine. Oricum ar fi, s-a intrat pe ultima sută de metri pentru completarea formularelor și depunerea lor la primării, de către fermerii care ar avea nevoie de susținerea statului român.

Cum arată documentul care trebuie depus de fermerii afectați de secetă, cât mai urgent posibil, pentru a primi subvenții de la stat

Fermierii care beneficiază de subvenții APIA au de respectat un termen urgent privind depunerea la Primăriile de care aparțin a unei înștiințări scrise. Documentul are dată-limită ziua de 15 noiembrie 2022, inclusiv.

Despre ce este vorba mai exact: Data de 15 noiembrie, inclusiv, este ultima zi în care utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă, înscriși în evidențele Agenției de Plăti şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu o cerere unică pentru campania 2022, pot depune înștiințări scrise la unitatea administrativ – teritorială pe a cărei rază teritorială se află terenul, se arată într-un amplu material al Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Cine poate să beneficieze de subvenție

Documentul, denumit generic ”Înștiințare”, se depune de către proprietarii de terenuri care au suprafețe cu culturi agricole înființate în primăvara acestui an, grav de secetă.

Documentele prin care sunt înștiințate primăriile pot fi depuse în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, iar în urma acestora fermierii vor primi vizite în teren pentru constatarea calamităților.

Conform termenelor anunțate anterior de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru culturile de primăvară.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că suprafața totală afectată de secetă comunicată până la această dată este de 536.941 ha. 37 de judeţe au raportat deja pagube majore din cauza secetei, în timp ce principalele culturi de toamnă afectate profund sunt cele de orz, orzoaică, ovăz, secară 29.657 ha, grâu, triticale: 189.265 ha și rapiță: 26.745 ha.

Foto: agrointel