Un număr tot mai mare de instituții din Europa ”se luptă” cu integrarea culturilor disputate și chiar marginalizate, pentru a lăsa posterității o imagine a vremurilor pe care noi le trăim astăzi, aici și acum.
A apărut un muzeu LGBTQ. Pentru prima dată, Londra prezintă obiecte care arată călătoria lentă spre egalitate
Expoziția inaugurală de la Queer Britain, primul muzeu LGBTQ. din Londra, prezintă obiecte care relatează călătoria lentă a țării către egalitate în ultimul secol.
Queer Britain, situat în apropiere de stația King’s Cross din Londra, este primul muzeu LGBTQ din Marea Britanie. Acesta se alătură unei rețele internaționale de arhive, precum și unor instituții precum Muzeul Schwules din Berlin și Muzeul american LGBTQ+, care urmează să se deschidă la New York în 2026.
Într-un moment în care discursul public în jurul unor probleme precum drepturile transsexualilor are un impact material asupra vieții persoanelor LGBTQ, directorii acestor instituții s-au gândit, amănunțit, la modul în care să încadreze istoria implicând și această categorie de oameni.
Concluziile și de acestă dată au fost diferite cu privire la modul în care aceste mișcări radicale ale persoanelor marginalizate ar trebui să fie cel mai bine percepute din exterior. Cu toate acestea, muzeul a devenit o realitate a vieții cotidiene.
Povestea muzeului londonez
Queer Britain a crescut de la un concept la o casă de cărămidă și mortar, sub conducerea lui Galliano-Doig, fost editor al revistei Gay Times, alături de un grup divers de membri ai consiliului de administrație și administratori. Expoziția inaugurală a muzeului, la care intrarea este gratuită, sărbătorește 50 de ani de la prima paradă London Pride din 1972.
„Se simte ca un obiect religios„, a spus, șoptit, Joseph Galliano-Doig, directorul Queer Britain, un nou muzeu de aici, arătând reporterului de la tabloidul american, spre o ușă grea de stejar din sala principală de expoziții.
Vopsită într-o nuanță ”bolnăvicioasă” de muștar și bătută cu ținte de oțel, ușa avea și un mic vizor prin care se puteau uita gardienii închisorii.
„Asta este ceea ce Oscar Wilde a fost martirizat în spatele ei,” a povestit Galliano-Doig, completând: „este pur și simplu îngrozitor.” Din 1895 până în 1897, Wilde a fost încarcerat pentru infracțiunea de sodomie, distrugându-și reputația. Despre acesta se știe că a murit în exil și sărăcie, trei ani mai târziu, la vârsta de numai 46 de ani.
Obiectul a dominat expoziția inaugurală a Queer Britain, o amintire dură a pericolului și a tabuului pe care îl reprezenta homosexualitatea cu un secol în urmă. Dar Galliano-Doig l-a văzut, de asemenea, ca fiind reprezentativ pentru „ușa care a fost dărâmată și care a dus la toată bucuria pe care o puteți vedea aici,” a mai spus el, arătând spre artefactele din apropiere care relatează călătoria lentă a britanicilor LGBTQ către egalitate în ultimul secol.
Pe pereți au fost expuse obiecte politice care prezintă lupta pentru drepturile LGBTQ în Marea Britanie și au fost incluse note de la prima reuniune parlamentară privind SIDA și bannere de la parada Trans+ Pride din acest an, care a avut loc cu zece zile înainte de deschiderea expoziției.
Alte exponate prezintă figuri cheie ale activismului local al LGBTQ și britanici celebri precum Ian McKellen, Elton John, Derek Jarman și Virginia Woolf. Materialul pe larg în ediția de luni, 8 august, a New York Times.