Actual

Cum ar putea arăta viitorul Parlament de la Chişinău. S-au prelucrat mai bine de 99% din procesele verbale

Cum ar putea arăta viitorul Parlament de la Chişinău. S-au prelucrat mai bine de 99% din procesele verbale

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare anticipate organizate duminică în Republica Moldova a fost de 48,41% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Anunţul a fost făcut luni, într-un briefing de presă, de preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, scrie Adevărul.

Conform acestuia, ultimele secţii de votare, cele din Statele Unite ale Americii şi Canada, s-au închis luni dimineaţă. În urma centralizării datelor din toate cele 2.150 de secţii de votare la urne s-au prezentat în total 1.477.574 alegători, în condiţiile în care în listele permanente erau înscrişi 3.282.837 cetăţeni cu drept de vot.

Cea mai mare prezenţă la urne, 33,16%, s-a înregistrat în rândul alegătorilor cu vârsta cuprinsă între 56 şi 70 ani, urmaţi fiind de cei cu vârste între 41 şi 55 de ani (24,70%) şi de cei cu vârste între 26 şi 40 de ani (23,70%). Tinerii de până în 25 de ani au fost cei mai puţini interesaţi, aceștia prezentându-se la urne în procent de 7,36%.

Rezultatele cvasidefinitive prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 99,91% dintre secţiile de votare, arată că principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate.

 Cum va arăta viitorul Parlament de la Chişinău

  • PAS – 63 de mandate, BeCS – 32,
  • Partidul Şor – 6 Partidul Acţiune şi Solidaritate obţine 63 de mandate de deputat
  • Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor – 32 de mandate
  • Partidul Şor – 6 mandate.

Mandatele de deputat sunt distribuite conform metodei D’Hondt, care favorizează concurenţii electorali cu cele mai multe voturi din contul formaţiunilor care nu au trecut pragul electoral, precizează portalul alegeri.md, citat de IPN.

În urma prelucrării a mai bine de 99% din procesele verbale, PAS acumulează 52,69% din voturi, BeCS – 27,26%, iar Partidul Şor – 5,75%. Mai rămân neprelucrate 5 procese verbale de la secţiile de votare din străinătate.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cetăţenii au ales între 23 concurenţi electorali – 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. La urne s-au prezentat 1 265 de milioane de alegători sau 44,56% din totalul votanţilor înscrişi în listele electorale. Peste hotare au votat peste 212 mii de moldoveni.