Natura sare în ajutorul oamenilor. Și este rândul vietăților să ajute oamenii. Un exemplu edificator în acest sens vine din Spania. Barcelona este apărată astăzi de oi și capre. Este o strategie veche, transmisă din moși strămoși, și este menită să țină incendiile departe de orașe. Despre ce este vorba vom vedea în povestea de astăzi, la Infoactual.
Cum apără Spania de incendii, caprele și oile. O poveste veche din bătrâni ajută astăzi în lupta cu focul. Foto
O strategie străveche a fost reînviată pentru a face față efectelor devastatoare ale secetei și valurilor de căldură. Caprele și oile s-au pornit la pășunat intens, în apropierea Barcelonei, vizată direct de o posibilă extindere a incendiilor, care au tot avut loc pe câmpurile limitrofe.
Concret, o turmă formată din 290 de oi și capre ține acum departe de Barcelona incendiile de vegetație, care fac dezastru în toată Spania și întreaga Europă. Autoritățile folosesc o strategie seculară, prin care animalele pasc iarba uscată, lăsând astfel focul fără combustibil.
Brigada patrupedă, formată din oi și capre, nu avea decât o singură sarcină: să mănânce cât mai multă vegetație.
În ce constă ideea: zonele predispuse la incendii de vegetație sunt predate animalelor care pășunează, mănâncă și călcă în picioare vegetația uscată care altfel s-ar acumula ca și combustibil pentru incendii.
Acesta este modul prin care oamenii se protejau, în trecut, de incendiile de vegetație, relatează The Guardian. „Nu inventăm nimic nou aici„, a declarat Guillem Canaleta de la Fundația Pau Costa, o organizație catalană non-profit care a implementat strategia din 2016 în provincia Girona, în apropiere de Barcelona. „Ceea ce facem este să recuperăm ceva care exista deja și care era pe cale de dispariție„.
Acest grup compact de apărători fac parte dintr-un proiect pilot care a avut și are un real succes.
În Barcelona, proiectul-pilot a fost lansat în aprilie în parcul Collserola, un spațiu verde de 8.000 de hectare cocoțat deasupra orașului și care înregistrează în medie 50 de incendii pe an, a declarat Eloi Badia, consilier municipal din Barcelona pentru urgențe climatice și tranziție ecologică: ”Este un parc foarte urban, înconjurat de municipalități foarte aglomerate„.
Roata a fost inventată deja, așa că ne întoarcem în trecut
Strămoșii noștri foloseau acest obicei pentru a se apăra de incendii și iată că se dovedește și astăzi deosebit de util în lupta cu căldura excesivă. Pentru că vorba aceea: roata a fost inventată, deja. Dar să vedem cum s-a implementat ideea în întreaga lume.
În California, de exemplu, unde peste 850.000 de hectare au fost mistuite de incendii de vegetație anul trecut, o duzină de companii contractează capre pentru pășunatul țintit.
În nordul Portugaliei, 45 de cai Garrano, specie pe cale de dispariție, și apetitul lor au fost creditate ca fiind cele care au ajutat la salvarea rezervației Faia Brava de impactul devastator al incendiului de vegetație din 2017.
În provincia canadiană British Columbia, bovinele au fost folosite pentru a curăța zonele cu risc de incendii.
Unele părți ale Spaniei au adoptat această strategie în urmă cu aproape două decenii, când regiunea sudică Andaluzia a început să plătească ciobanii pentru a traversa câmpiile și văile întinse cu animalele lor. De atunci, programul regional a crescut și a ajuns să includă peste 100.000 de animale, permițând oficialilor să economisească aproximativ 75% din costurile de curățare mecanică a terenurilor. Și exemplele pot continua.