Lifestyle

Cum alegem pâinea când mergem la cumpărături. Această alegere este bine tolerată și extrem de gustoasă!

Cum alegem pâinea când mergem la cumpărături. Această alegere este bine tolerată și extrem de gustoasă!

Cea mai sănătoasă alegere atunci când cumpărăm pâine. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat care este cea mai indicată variantă atunci când cumpărăm pâine. Este mai bine tolerată si extrem de gustoasă!

“Pâine cu maia. Când vine vorba de pâine, nu există o recomandare general valabilă, fiecare e liber să aleagă pe gustul lui. Da, pâinea e în primul rând o chestiune de gust, trebuie să-ți placă inclusiv culoarea, textura, felul în care arată.

Mihaela Bilic: Câteva amănunte merită însă să subliniez:

-pâinea cu maia, datorită culturilor bacteriene de fermentație, are glutenul parțial digerat și este mai bine tolerată

-pâinea veche de o zi nu balonează, pentru că drojdia are nevoie de un interval de 24 ore pentru a-și încheia fermentația

-pâinea albă și pufoasă e mai ușoară, ocupă mult volum, dar îngrașă mai puțin; o chiflă albă are 20g și 40 cal, în timp ce o chiflă integrală/graham are 30-40g și 60-80 cal (amândouă au în medie 200cal/100g)

-prezența tărâțelor/fibrelor în pâine nu schimbă cu nimic valoarea calorică, pâinea albă și cea integrală au aceeași valoare energetică, deci îngrașă la fel.

-fibrele nu au valoare nutritivă, ele exercită exclusiv rol mecanic (ajută peristaltismul intestinal, previn constipația și cresc senzația de sațietate)

-pâinea neagră și cea făcută în casă e mai densă și mai grea, tăiați feliile cât mai subțiri; echivalența corectă este 1felie pâine albă/pufoasă= 1/2 felie pâine neagră/densă.

Cea mai sănătoasă alegere atunci când cumpărăm pâine. Este mai bine tolerată si extrem de gustoasă!

Mie îmi place pâinea cu maia bine rumenită, cu miezul aerat și coja groasă, iar pentru azi am făcut o selecție din toată țara: Artizanii din București, Michael din Craiova (o găsiți ambalată în supermarket) și pâinea ungurească cu cartofi și maia din Miercurea Ciuc. Important e ca eticheta să fie “curată”: făină, apă, maia/drojdie, sare. Simplă și gustoasă, așa cum a lăsat-o Dumnezeu.”, a scris Mihaela Bilic, medin nutriționist, pe pagina sa de socializare.