În Noua Zeelandă, mai exact în colțul sudic al acestei țări, a fost organizată o competiție de prindere de șobolani, acțiune în care au fost implicați și copii mici chiar şi de 5 ani.
Iar, aceasta este una dintre acțiuni în încercarea de a contribui la realizarea obiectivului național al Noii Zeelande de a nu mai avea şobolani până în anul 2050.
Concursul de prins rozătoare a avut loc într-o școală mică și a fost finalizat cu rezultate remarcabile
Prada (rozătoarele) a fost aliniată de copii, cu mâinile goale (neprotejate de mănuși) pe categorii:
- Şobolani mari, cu cozi lungi şi stomacul plin de sânge.
- Șobolani mai mici, înțepeniţi de la frigider şi cu cozile încurcate.
Deși copiii au fost bucuroși și mândri de faptele lor, scena este, totuși, una halucinantă.
Concursul descris anterior, a fost organizat la nivel de școală cu scopul ca elevii să decimeze populația locală de rozătoare. Astfel, elevii au fost încurajați să prindă și să omoare sute de șobolani în efortul de a salva păsările din zonă.
Copiii au spus că ar face orice ca să scape insula de șobolani, astfel încât păsările native kiwi să fie în siguranţă.
Concurs de 100 de zile, cu 40 de elevi
În acțiune au fost implicați 40 de elevi, care au prins peste 600 de șobolani în timpul provocării de 100 de zile.
Remarcabil a fost un copil de doar cinci ani, care a reușit să prindă și să omoare 60 de șobolani.
Potrivit filmărilor surprinse în toiul competiției, copiii au aruncat găleți pline cu șobolani pe gazonul școlii, i-au aranjat în funcție de dimensiune și apoi i-au atârnat de cozi, pentru a le măsura.
Emma Jenkinson, președintele consiliului de administrație al școlii, care a ajutat la organizarea competiției, a declarat: „Chiar și copiii de cinci ani sunt foarte încântați de idee. Ei știu scopul final: vor kiwi înapoi în curțile lor”.
Eforturile copiilor fac parte dintr-unul dintre cele mai ambițioase eforturi de eradicare a dăunătorilor din lume.
Bella McRitchie-King, câștigătoarea competiției, care a prins 64 de şobolani, a spus: „Am fost o dată la o plimbare și am văzut mai mulți șobolani decât păsări, doar în copaci, urcându-se în copaci pentru a ajunge probabil la cuiburile de păsări și a le mânca ouăle”.
În cadrul acestei competiții, școala a acordat și premii pentru cea mai frumoasă blană de șobolan, șobolanul cu cea mai ciudată coadă, cei mai mari dinți și cel mai mare șobolan – o lungime impresionantă de 45 de centimetri.
Șobolanii, amenințare majoră pentru fauna sălbatică
În Noua Zeelandă, șobolanii sunt considerați un dăunător periculos și o amenințare majoră pentru fauna sălbatică locală. De exemplu, multe păsări își depun ouăle pe pământ unde sunt vulnerabile, iar unele, cum ar fi păsările kiwi care nu zboară, sunt o pradă ușoară pentru vânătorii de la sol.
Și fiindcă majoritatea păsărilor au evoluat aici fără prădători mamifere, ele tind să fie foarte vulnerabile la șobolani și alte animale aduse de om, potrivit spotmedia.ro.