Rozătoarele fac echipă cu oamenii pentru salvarea planetei și vieții noastre. Povestea de astăzi este un exemplu în acest sens.
Cum ajută castorii Marea Britanie să lupte cu seceta. Castori avem și în România
Castorii se bucură de apă mai adâncă, așa că, atunci când ei observă că habitatul lor devine prea uscat, se apucă imediat de lucru, construind baraje, creând iazuri și căi navigabile.
Acest fapt reprezintă un real ajutor pentru că ajută zonele să devină mai rezistente la schimbările climatice prin răcirea terenurilor și a aerului din jur, precum și pentru prevenirea inundațiilor. Din acest motiv, aceste vietăți păroase sunt numite și inginerii apelor.
Administratorii de terenuri au observat că zonele umede în care au fost introduși castori nu se usucă pământul în timpul actualului val de vreme caldă din țară. Printre acestea se numără Holnicote Estate, un sit al National Trust din Somerset, unde două perechi de castori ingineri de animale au fost introduse într-o incintă în 2020.
Castorii au intervenit prompt în ”lupta” cu căldura excesivă a acestei veri, în Marea Britanie, când s-au înregistrat temperaturi istorice record, despre caer și Infoactual a scris în mai multe materiale pe această temă.
Castorii au fost cândva nativi în Marea Britanie, dar au fost vânați până la dispariție în secolul al XVI-lea, atât ca paraziți, cât și pentru carnea, blana și pieile lor. Cu toate acestea, de atunci au revenit în mediul sălbatic în unele părți ale țării, inclusiv în Scoția și un număr mic de exemplare pe râul Otter din Devon.
La Holnicote, la marginea Exmoor, două perechi au fost eliberate în 2020 în două incinte de pădure pentru a ajuta la gestionarea peisajului și a habitatelor. Și chiar au ajutat prin capacitatea lor matematică de a reda viață naturii.
Ben Eardley, managerul de proiect pentru acest sit, a declarat pentru The Times că râul Aller din apropiere este foarte scăzut ca urmare a recentelor valuri de căldură din Marea Britanie. Eardley a ținut să precizeze:
„Multiplele complexe de baraje create de Grylls, Yogi și Rashford în ultimii doi ani au ajutat la încetinirea fluxului de apă prin bazinul hidrografic, creând iazuri și noi canale pentru a reține mai multă apă în peisaj”, citat de Daily Mail.
La un al doilea sit de pe domeniul Minehead, un alt cuplu de castori a creat canale de ape curgătoare care au adus un aflux de pești, amfibieni și libelule.
După aproximativ 200 de ani, castorul a venit înapoi în România, familii de castor fiind observate în Delta Dunării. În prezent aceasta este o specie protejată.
Foto: pixabay/video: youtube (documentar)