Acces online gratuit la consultații medicale, extins la 18 spitale ale Primăriei Capitalei, prin platforma dezvoltată de Primăria București, dupa succesul Programului pilot de consultatii medicale on-line, al Spitalului Colentina
În doar două săptămâni de la lansare, 749 de pacienți au solicitat consultații online prin intermediul platformei pacient.assmb.ro
Cum avem acces online gratuit la consultații medicale
Pentru a fi alături de pacienții cu diverse afecțiuni medicale, în această perioadă dificilă, marcată de pandemia de COVID-19, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a realizat, într-un timp record, un proiect inovator care se dovedește deja a fi foarte util și actual: platforma de consultații medicale pacient.assmb.ro.
Platforma este un serviciu online gratuit de evaluare medicală la distanță, unde aproape 500 de medici din peste 30 de specializări, angajați în spitalele Primăriei Capitalei, sunt la datorie pentru toți pacienții din București.
Cele mai căutate specializări sunt Pneumologia – 184 de consultații, Medicina internă – 149, Psihiatria – 99, Gastroenterologia – 43 și Dermatologia – 39.
Platforma este foarte ușor de utilizat: pacienții accesează site-ul pacient.assmb.ro, introduc o scurtă descriere a problemelor de sănătate pe care le au și atașează, dacă este cazul, documentele medicale relevante (rezultate analize, recomandări de la specialiști, istoric medical, bilete de ieșire din spital). Selectează spitalul, specialitatea și medicul, apoi introduc datele personale, precum și cele de contact.
Răspunsul va fi primit, direct din partea medicului, în 12-24 ore, în funcție de disponibilitatea specialistului și de numărul de cazuri pe care acesta le are în analiză.
Platforma este optimizată inclusiv pentru dispozitivele de telefonie mobilă cu sistem de operare iOS sau Android.
Interfața pentru pacient este ,deasemenea, accesibilă: prin simpla accesare a ferestrei de încărcare documente, telefonul deschide automat camera și pacientul trebuie doar să fotografieze documentul care trebuie transmis – spre exemplu analizele medicale -, iar fotografiile sunt preluate în sistem automat. Se elimină astfel procedurile de scanare.
Proiectul este îmbunatățit continuu pentru a ușura atât munca medicilor, cât și viața pacientilor.
În scurtă vreme va fi disponibil inclusiv un modul video pentru consultații de specialitate în domeniul psihiatric, fiind esențial contactul vizual între medicul specialist și pacienții pe care trebuie să-i evalueze.
Recomandăm bucureștenilor și tuturor pacienților cu istoric medical într-unul din spitalele Primăriei Capitalei să folosească cu încredere această nouă platformă online, înainte de a lua decizia de a merge la un spital. Trebuie să fim cu toții responsabili și să încercăm să nu aglomerăm unitățile medicale, în această perioadă, dacă nu este absolut necesar.
Primul spital-pilot al acestui proiect a fost Spitalul Clinic Colentina, unde implementarea platformei pacient.assmb.ro a fost făcută cu implicarea totală a domnului Dr. Horațiu Ioani, șef secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic Colentina.
La nivelul celorlalte spitale, implementarea platformei s-a realizat ulterior în doar câteva zile, ceea ce a reprezentat un adevărat tur de forță realizat grație implicării tuturor managerilor de spitale, a specialiștilor IT din ASSMB, precum și a partenenerilor Medicentrum și Lite Microsystems.
Sunt disponibile statistici în timp real privind cazurile noi, cele închise sau cele aflate în lucru, dar și despre specializările accesate de către pacienți, sau despre medicii care au cazuri în lucru pe platformă.
Tot pe pacient.assmb.ro, solicitanții de consultații primesc suport tehnic și îndrumare privind înscrierea online.
Medicii, la rândul lor, pot transmite pacienților orice fel de documente medicale pe timpul stării de urgență, cum ar fi rețete, concedii medicale sau referate pentru comisiile de expertiză.
De asemenea, și medicii beneficiază de suport tehnic online si telefonic.