Vietăți nevinovate, micile sau marile vietăți patrupede au avut de suflerit și ele la rândul lor, din cauza războiului dus pe frontul deschis în Ucraina, provocat de un stat vecin și frate, invadator.
Cum a fost salvată pantera neagră, printre ultimele animale refugiate din calea frontului de luptă ucrainean
Pantera neagră a avut o viață destul de dramatică, mai ales că ea s-a născut în Ucraina în timpul războiului. Kiara, pentru că acesta este numele ei, și-a găsit un loc într-un refugiu pentru animale sălbatice din Loara, Franța, după ce se pare că a scăpat de comerțul cu animale exotice.
”Ea a experimentat deja bombardamentele„, povestește Jean-Christophe Gérard, medic veterinar la parcul animal Saint-Martin-la-Plaine.
Pantera avea doar câteva săptămâni când a fost predată Centrului de salvare a animalelor sălbatice, o organizație de salvare a animalelor sălbatice din Kiev. Organizația a contactat ulterior Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor, care a plasat-o într-o grădină zoologică din Poznan, Polonia. Apoi un refugiu special amenajat pentru animale sălbatice confiscate sau abandonate, a primit-o pe 23 decembrie 2022.
Voici Kiara, la petite panthère rescapée des bombardements en Ukraine https://t.co/3QIe4USs19 via @Figaro_Live
— Bernard Tribondeau (@Bernie_fr) December 29, 2022
De la începerea războiului, în februarie 2022, ONG-urile pentru protecția animalelor spun că au ajutat „nenumărate animale sălbatice din Ucraina„, oferind ajutor de urgență, achiziționând hrană pentru animale, cum ar fi lapte praf pentru pisici și lucrând cu parteneri pentru a facilita evacuările, acolo unde a fost posibil.
Statistică înfiorătoare
Numai în prima lună de război, peste 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina, mulți luându-și cu ei animalele de companie și căutând refugiu în vestul Europei. În urma lor au rămas nu doar oameni prinși în mijlocul conflictului, ci și animale, cărora foametea și bombele le-au pus și le pun, în continuare, viața în pericol. Tragedia este în egală măsură a oamenilor, dar și viețuitoarelor nevinovate.
Asociația internațională PETA pentru protecția animalelor a transmis la data de 21 martie, a acestui an, că filialele organizației au reușit să evacueze aproape 740 de animale – majoritatea câini și pisici – din Ucraina. Țările din Uniunea Europeană au renunțat la condițiile de intrare pentru animalele de companie ale oamenilor, oferindu-le hrană, cuști, inclusiv posibilitatea de a le microcipa.
Animale din grădinile zoologice ucrainene au fost și ele salvate, treptat. La grădina zoologică din Rădăuți, județul Suceava, se află leul Simba – mascota grădinii zoologice din Zaporojie – și lupul Akelei, tot din Zaporojie. Călătoria lor a fost anevoioasă, ambele animale plecând din zone active de conflict intens și agresiv.