Întâlnirea dintre Biden și Putin de la Geneva s-a încheiat. Analiștiii spun că întâlnirea trebuia să dureze aproximativ patru, cinci ore, însă discuțiile s-au încheiat după mai puțin de patru ore. Schimbul de opinie a fost purtate în două reprize, cu pauză de 40 de minute între ele. Prima repriză a durat aproximativ două ore, conform Reuters, iar a doua doar 65 de minute.
Joe Biden a fost cel care și-a întins mâna pentru a-l saluta pe președintele Rusiei, un gest cel puțin interesant pentru ochii publicului, în condițiile în care președintele SUA a salutat unii lideri G7 apelând la gest cu cotul. De asemenea, liderul american a dat „pumnul” cu Klaus Iohannis, președintele României. Gesturile, aparent inofensive, arată o apropiere a lui Biden cu o parte din omologi.
Unul dintre corespondenții presei l-a întrebat pe Biden dacă are încredere în Putin? „Aveți încredere unul în celălalt?”. Joe Biden a dat din cap afirmativ, ca răspuns la întrebare, dar Casa Albă a negat faptul că președintele SUA a fost încrezător la momentul manifestării acestui gest.
Întâlnirea cu Biden l-a plictisit pe Putin
Oficialii s-au așezat pe scaune. Biden, cu spatele drept, picior peste picior. Spre deosebire de omologul american, Vladimir Putin stă cu spatele lipit de scaun și își menține privirea în jos. Gesturile celor doi șefi de stat au atras atenția presei internațional.
„Întotdeauna e bine să porți întâlniri față-n față”, s-a exprimat președintele Joe Biden, afișând un zâmbet larg, deși evenimentul a fost gândit să nu prevadă comentarii publice din partea niciunuia dintre oficiali.
Secretarul de Stat Anthony Blinken s-a aflat la dreapta președintelui Biden, în timp ce își lua notițe. La stânga demnitarului american a stat Sergei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, care își ținea mâinile între picioare, conform dailymail.co.uk, citat de EVZ.
Ce dorește Putin de la Joe Biden?
Analistul politic Lilia Șevțova este de părere că „Putin vrea cu siguranță să fie egal cu președintele SUA. Vrea să fie respectat în conformitate cu condițiile lui”.
Alegerea Genevei pentru întâlnirea celor doi omologi aduce aminte de perioada Războiului Rece, când întâlnirile dintre cei doi lideri ai lumii nu aveau loc decât într-un spațiu neutru. În anul 1985 a avut loc, la Geneva, primul summit dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.
La această oră, Vladimir Putin susține o conferință de presă, după convorbirile cu preşedintele american, Joe Biden. Un reporter i-a adresat câteva întrebări președintelui rus: „V-aţi angajat să nu mai ameninţaţi Ucraina, în această întâlnire? Şi o altă întrebare. V-aţi angajat să nu vă mai luptaţi atât cu grupurile de opoziţie din Rusia, printre care şi cele conduse de Navalnîi?”
Vladimir Putin a răspuns imediat spunând că: „O parte din întrebare nu a fost tradusă, aşa că nu am auzit-o, nu a fost tradusă. Dar în privinţa întrebării privind Ucraina, pot spune că vom respecta Acordul de la Minsk şi că vom urmări acest acord. Trebuie să vă atrag atenţia asupra unui aspect de anul trecut. Delegaţia ucraineană a exprimat punctele ei de vedere în privinţa interpretării Acordului de la Minsk. Este un document care arată că preşedintele se dedică integrării regiunii Donbas şi acceptă schimbări constituţionale.