“Respectă cabana, tot așa cum îți respecți propria ta casă”, spunea atât de frumos celebrul actor, producător și alpinist Luis Trenker. Iar cine iubește munții, nu are cum să nu-i dea dreptate, mai ales dacă a călcat măcar odată pragul celebrei cabane Postăvaru, emblema Brașovului.
Populară în rândurile schiorilor încă din anul 1857
Unul dintre cele mai vechi adăposturi din România, cabana Postăvaru, situată la 1604 metri altitudine, a devenit cunoscută în rândul schiorilor încă din anul 1857, când a fost descrisă prima dată în cele mai frumoase rânduri de ziariștii vremii. Se spun că în anul inaugurării în acel loc a poposit scriitorul Mihail Sebastian.
Câțiva ani mai târziu, el a publicat romanul Accidentul, a cărui acțiune se petrece în zona cabanei, descriind cu lux de amănunte atât locația în sine, cât și potecile, pârtiile și acea atmosferă minunată a vremurilor demult uitate.
La început a primit numele de Schulerhütte – Cabana Schuler
Cel mai vechi adăpost montan în funcțiune din România a fost ridicată în intervalul aprilie 1881 – octombrie 1883, când autoritățile au hotărât ridicarea primului adăpost adevărat din masivul Postăvar. La început a primit numele de Schulerhütte – Cabana Schuler, dupa numele sasesc al Postăvarului.
În 1891 a fos dotată cu un nou dormitor, iar în 1903 s-a construit și pavilionul, urmând ca în anul 1907 să apară și o anexă gospodărească. Așa a început să devină cabana simbolul orașului Brașov.
S-au păstrat schiuri, colțari, patine, vechi de peste 70 de ani
Loc încărcat de istorie, nici cabana nu a scăpat de ororile comunismului, iar după cel de-al doilea Război Mondial a trecut în administrarea Oficiului Național de Turism. Cu ocazia celei de-a noua ediții a Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă, unde au participat sportivi din 22 de țări, odată cu inaugurarea unui hotel al sporturilor și primul teleferic al stațiunii, cabana Postăvaru a găzduit mii de turiști.
Amintiri în vârf de munte
Cabana poate primi acum în jur de 100 de persoane, în camere de două-șase locuri. Cine ajunge la minunatul adăpost va vedea și acum pe pereți amprentele unor iubitori ai muntelui: Novak (1896), Adele Zeidner (1907), Helena (1908). Într-o cameră a cabanei, există un loc special amenajat, cu schiuri, patine, colţari, lanterne și costume de acum 70 de ani. Odată cu ridicarea cabanei Postăvarul, s-a pus și piatra de temelie a stațiunii Poiana Brașov.