International

Cum a cumpărat China pământ în Ucraina și care sunt consecințele

Cum a cumpărat China pământ în Ucraina și care sunt consecințele
businessagricol.ro

Viitoarele perturbări ale lanțurilor de aprovizionare vor amplifica și mai mult foametea la nivel mondial și prețurile galopante la alimente determinate de invazia Ucrainei de către Rusia.

În prezent, multe țări realizează că ar trebui să producă mai multe alimente, însă ele și-au vândut o mare parte a celor mai bune pământuri Chinei, țară care se folosește de ele pentru a-și hrăni propria populație, citează evz.ro.

În urmă cu câțiva ani, China a cumpărat aproape 10% din terenul arabil al Ucrainei. În acest context, țările ar trebui să înceapă să-i verifice pe cei care le cumpără terenurile agricole, la fel cum au început să facă în cazul anumitor tehnologii cruciale.

Cum este afectat exportul de cereale din Ucraina de războiul cu Rusia

În data de 24.06.2022, avertizând că Planeta se confruntă cu mai multe cazuri de foamete anul acesta, iar în anul 2023 va fi chiar mai rău, secretarul general al ONU António Guterres, a declarat că „Nu poate exista o soluție eficientă la criza alimentară globală fără reintegrarea pe piețele mondiale a producției alimentare ucrainene, dar și a celei de alimente și fertilizatori a Rusiei”.

Dar, datorită  blocării rutelor maritime de către Rusia, cerealele și alte alimente ucrainene nu vor ajunge nicicând prea curând pe piața globală.

Deși, în prezent, Ucraina exportă anumite cantități de grâne pe piețele globale pe calea ferată, prin Polonia și România, aceste variante sunt complicate și scumpe. Precizîm că înainte de război, Ucraina exporta prin porturile maritime în jur de 90% din cerealele proprii.

Ce alte țări se află în situația Ucrainei

China, în ultimii câțiva ani a achiziționat terenuri agricole și în țări precum SUA, Franța și Vietnam.

De exemplu, în anul 2013, gigantul alimentar WH Group din Hong Kong a cumpărat Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc al Americii, și peste 146.000 de acri de teren agricol în Missouri, SUA.

Tot în 2013, Xinjiang Production and Construction Corps a cumpărat 9% din terenul agricol al Ucrainei, faimos pentru fertilitatea lui, reprezentând 5% din teritoriul țării, o concesiune pe 50 de ani. (În 2020 SUA au sancționat compania chineză din cauza abuzurilor ei contra drepturilor omului.)

De asemenea, între anii 2011 și 2020, China a cumpărat aproape 7 milioane de hectare de teren agricol, răspândite pe tot cuprinsul lumii. Firmele britanice au cumpărat în total mai puțin de 2 milioane, în vreme ce cele americane și japoneze au cumpărat mai puțin de 1 milion.

Care este impactul culturilor chineze asupra terenurilor

Un analist veteran pe problemele Africii și fost delegat al administrației Trump în regiunea marilor lacuri a Africii, respectiv J. Peter Pham, a declarant: „Ce contează cel mai mult este ce fac chinezii cu pământul”. Astfel:

  • În Republica Democrată Congo „ei au primit aprobarea regimului anterior de a prelua 100.000 de hectare pentru a produce ulei de palmier”, un tip de cultură care distruge pădurile.
  • „Iar în Zimbabwe ei produc carne de vită, pe care o exportă acasă în China, ceea ce nu constituie un uz nici sustenabil și nici înțelept al terenului agricol, într-o țară în care populația e înfometată din cauza penuriei de alimente de bază.”

Chiar și pentru țări aflate într-o situație mai bună decât Zimbabwe, pierderea terenurilor arabile devine o calamitate. În principal, datorită invaziei ruse din Ucraina, prețurile angro la alimente crescuseră deja în aprilie 2022 cu 18% față de anul anterior. Aceasta este cea mai mare creștere înregistrată în ultimii 50 de ani în decurs de 12 luni, potrivit sursei citate.

Față de anul 2020, în Franța prețul grâului s-a dublat. Și, foarte probabil, China intenționează să cumpere și mai mult pământ în străinătate. Ea deține 21% din populația Planetei și numai 7% din pământul agricol productiv.

Care este riscul deținerii controlului de o țară asupra teritoriilor altei națiuni

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ilustrează cât de periculos este să-ți fie controlată o mare parte din teritoriu de către o altă țară.

De altfel, Kievul ar putea fi îngrijorat de faptul că un aliat al Rusiei îi controlează pământul, pe de alta e nevoită să se teamă și că Beijingul și-ar putea retrage brusc investiția, exacerbând astfel problemele economice ale Ucrainei.

Ce măsuri are în vedere SUA în ceea ce privește terenurile agricole

În prezent, o lege inițiată de reprezentantul Dan Newhouse (republican, Washington), care  propune interzicerea cumpărării de terenuri agricole americane de către companii din China, Rusia, Iran și Coreea de Nord, se află pe masa Comitetului de Achiziții al Camerei.  Această propunere vine după un proiect inițiat în anul 2020 de senatorii republicani Jim Inhofe și Thom Tillis, care ar impune verificarea obligatorie a achizițiilor de terenuri agricole de către entități străine.

Verificările de acest gen ar trebui să fie însoțite de eforturi de a răscumpăra pământurile de la China și de la oricare alt rival strategic. În momentul de față, a devenit prea riscant să-i permiți unei puteri ostile să dețină teren agricol.

În același timp cu confruntarea geopolitică care va provoca noi perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, cererea de terenuri arabile nu va face decât să crească pe măsura schimbărilor climatice.