Cu puțin timp în urmă, procurorul Teodor Niță a trăit cea mai mare dramă a vieții, și-a pierdut băiatul, într-o tragdie fără margini. Fiul procurorului Teodor Niță s-a sinucis. În fața faptei împlinite, cunscutul procuror a sunat la 112, în speranța că băiatul lui mai poate fi salvat de medici. Medicii care au ajuns la fața locului i-au făcut tânărului manevrele de resuscitare și l-au transportat la spital, însă cadrele medicale nu au mai putut face nimic.
Cum a ajuns faimos procurorul Teodor Niță, al cărui fiu i-a furat arma din dotare și s-a sinucis la Constanța. A dat dovadă de un curaj nebănuit în lumea justiției
Drama care a lovit din plin sufletul cunoscutului procuror Teodor Niță a făcut înconjurul României. Dar poate nu mulți oameni știu cum a ajuns procurorul faimos și mai mult decât atât, chiar de temut în lumea justiției.
Procurorul Teodor Nita este considerat a fi unul dintre cei mai curajosi si de temut procurori din Romania. Este “campionul european” apreciat chiar și de Comisia Europeană, a cărui activitate a fost recent premiată de Adunarea Generală a Rețelei Europene a Procurorilor pentru Mediu, care i-a acordat premiul principal GAIA pentru excelenta contribuție în lupta împotriva criminalității împotriva mediului.
Statul român a suferit o pierdere uriașă
Având ani de expereiență în spate, dosarele instrumentate de procuror sunt multe, însă una dintre cele mai mari anchete desfașurate de procurorul Teodor Nita la Parchetul Curții de Apel Constanța a fost cea privind privatizarea OMV Petrom, afacere în urma căreia statul român a ieșit în pierdere, în timp ce compania austriaca a obținut monopolul pe acțiunile OMV Petrom.
Totul, cu o investiție minimă, după cum a scris chiar procurorul Niță în Ordonanța din 17 aprilie 2015 din dosarul nr. 103/P/2015, pe care Lumea Justitiei o prezintă în exclusivitate (facsimil document).
Suma care a pierdut-o statul român este una fabuloasă. Prin Legea nr. 555/2004 a fost stabilit cadrul juridic pentru privatizare a OMV Petrom, ceea ce a produs consecinte patrimoniale grave prin faptul că Statul roman a pierdut peste 70 milioane euro.
Această sumă ar reprezentata, după cuma notat procurorul Teodor Niță în Ordonanta din 17 aprilie 2015, de investițiile pe care OMV Petrom a susținut că le-a facut la Combinatul Doljchim si la Combinatul Arperchim, dar care, de fapt, nu ar fi fost efectuate. Cu toate acestea, OMV Petrom a recuperat bani de la Statul român, odată cu dobândirea pachetului de acțiuni de 51% din capitalul toal al Petrom.
PCA Constanța a concluzionat pe cazul dat: “OMV a intrat ilegal în posesia pachetului de 51% din acțunile Petrom.”
Concluzie: Ulterior acestor dispozitii, dosarul, care s-a aflat în instrumentarea procurorului Teodor Niță, a fost luat la o structură superioară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, după care nu s-a mai auzit de el nimic, în ultimii șapte ani.
Procurorul Teodor Niță a dat dovadă de un curaj imens când a spus lucurilor pe nume în acest caz de anvergură menționat anterior. Și nu este singurul, amintind aici momentul în care procurorul Teodor Niță a reușit să blocheze depozitarea a 320 de mii de basculate cu deșeuri europene, din care 10.000 cu cianuri, lângă Năvodari. Un material exclusiv poate fi citit într-o ediție a EVZ.