Lifestyle

Cum a ajuns Amza Pellea să fie mult iubitul actor al generațiilor din două secole

Cum a ajuns Amza Pellea să fie mult iubitul actor al generațiilor din două secole
retetesivedete.ro

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanți actori români, distingându-se atât în teatru cât și în film. A fost iubit și apreciate de românii generațiilor secolului 20 din „epoca de aur” a lui Ceaușescu, dar și de generații din România democrată a secolului 21.

Filmele în care joacă Amza Pellea sunt extraordinar de urmărite, la fel și scheciurile tv în care personaje sunt Nea Mărin și Veta.

Amza Pellea nu a fost un simplu interpret, fiind înzestrat cu o vocație cinematografică deosebită. El este un creator de personaje, fie dând viață, credibilitate, forță, individualitate unor eroi de excepție în situații de excepție, fie compunându-și un alter ego, întruchipare a olteanului parșiv, isteț, ironic, inventiv, dinamic și plin de farmec.

Încă de mic, Amza Pellea și-a dovedit calitatea de actor

Interpretând rolul lupului din „Scufiţa Roşie“, Amza Pellea a apărut „pe scenă“ chiar din clasa I, la şcoala primară din Băileşti, judeţul Dolj, pe atunci, Băileștiul fiind un sat mare, agricol.

Potrivit unui interviu din anul 1972, publicat în revista „Teatrul“,  actorul a declarat că rolul lupului din „Scufiţa Roşie“a fost ales de el însuși întrucât „fiind timid, puteam să apar mascat“.

Ce școli a urmat Amza Pellea

A urmat cursurile de liceu în Craiova, județul Dolj, la colegiul ,,Nicolae Bălcescu“ (n.r. – azi „Carol I“), unde obişnuia să spună colegilor din clasă poante de la el din sat.

Apoi a urmat şi o şcoală electrotehnică, obţinând specializarea ,,specialist în aparate de calcul de înaltă şi joasă tensiune“.

Dar pasiunea pentru poezii, micile roluri interpretate la serbările şcolare de când era copil l-au îndreptat către Institutul de Cinematografie din Bucureşti.

Pe perioada facultății, Amza a câștigat simpatia colegilor cu ticurile verbale şi cu întâmplările „ca la olteni“

Nu se gândise niciodată să creeze un personaj până când unul dintre colegii de cămin care lucra la radio i-a propus să spună monoloagele la microfon. „Eu m-am dus cu inima îndoită, ca sa fiu sincer. Mă gândeam că ele au efect într-un cadru restrâns. M-am dus, ei au primit nişte scrisori şi aşa au început apoi emisiunile la televizor“, povestea Amza Pellea într-un interviu din 1981, pentru emisiunea „La sfârşit de săptămână“.

Încet-încet, au luat naştere şi celelalte personaje, Veta şi Mărin, care, spunea actorul, au fost inspirate din familia sa: „Ăsta e un omagiu adus unui unchi de-al meu dispărut pe front, pe care-l chema Mărin şi care era foarte vesel, un tip cu foarte mult haz, iar pe nevastă-sa o chema Veta“.

Dar cum ajuns, de fapt, Amza Pellea tocmai la Institutul de Cinematografie din Bucureşti

Pe când lucra la uzina electrică din Craiova, Amza a descoperit un afiş care anunţa ultima zi a probelor eliminatorii pentru examenul de la IATC, secţia cinematografie, iar el s-a prezentat din curiozitate, ca să se intereseze despre soarta unei prietene care dăduse examen la secţia actorie.

Însă membrii comisiei i-au pus lui câteva întrebări, apoi i-au dat un exerciţiu de actorie, şi i-au cerut adresa. L-au declarat admis la probele eliminatorii, apoi i-au dat calificativul „admis” la examenul final.

Inițial, Amza dorea să se înscrie la clasa de regie, însă comisia l-a repartizat la actorie. Intrarea la institut a reprezentat pentru Amza Pellea momentul începerii ascensiunii sale în actorie.

Care este carierea, pe scurt, a marelui actor Amza Pellea

  • Reprezentant al Promoţiei de Aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi și dotați ai scenei romaneşti.
  • A interpretat roluri uriașe și remarcabile în 60 de filme, dar cel mai mult era iubit pentru personajul Nea Mărin.
  • Amza Pellea a făcut şi televiziune, care i-a adus popularitatea la cele mai înalte cote.
  • De asemenea, era nelipsit din programele de Revelion, cu personajul său celebru, “Nea Mărin”.Nu se sfia să producă sketchiuri cu aluzie la regimul comunist, care au ajutat într-o anumită măsură oamenii să treacă mai uşor peste anii negri ai dictaturii.
  • S-a născut în Oltenia, la Băilești, iar poveștile lui acolo se petreceau, cu:
    • nevasta Veta
    • nepotul năzdrăvan Sucă
    • nașul Pantelică
    • nașa Reta.

Românii râdeau cu lacrimi și așteptau Revelionul să vadă ce a mai făcut Nea Mărin. Personajul a fost atât de popular, încât a fost realizat un film cu un succes peste așteptări, ”Nea Mărin miliardar”.

Pentru activitatea sa artisitică, dar și pentru ceea ce a fost, ca “om”, Amza a primit distincţii şi premii la festivaluri internaţionale

De exemplu, în 1977, a câștigat premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Mafeti, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

Povestea lui Marcel Iureş privind demersurile sale pentru a se “face” actor

„Eram mărişor, încercam să dau la Teatru. Eu am dat la Teatru după ce m-am sculat dintr-o boală, o boală grea – era să mor atunci, pe la 22-23 de ani. La olteni, în cazuri din astea, se pun în mişcare toate mecanismele de familie, unchi, veri… Aşa am ajuns la Amza, el era directorul Teatrului Naţional din Craiova, unde şi juca foarte mult. Am ajuns, în sfârşit, la el, într-o pauză de spectacol, iar ai mei, toate rudele din Băileşti, m-au împins la el înăuntru, în cabină, zicând: «– Uite, Amzulică, ăsta e nepotul nostru, vrea să se facă actor!». Amza s-a uitat pătrunzător la mine şi mi-a zis: «-Cin’ te ţine, mă? Te ţin eu să nu te faci actor?».“

Care a fost filmul în care Amza a debutat pentru prima dată într-un rol principal

Filmul istoric româno-francez “Dacii” (1967), lungmetrajul de debut al regizorului Sergiu Nicolaescu, a reprezentat și debutul marelui actor Amza Pellea într-un rol principal.

“Dacii reprezintă pentru tata un început de drum. Este primul rol principal într-un film istoric. Ştiu despre filmări că au fost grele şi obositoare, dar că el era foarte entuziasmat şi bucuros că a fost distribuit”, a povestit într-un interviu binecunoscuta actriţă Oana Pellea, fiica marelui actor.

Totodată, filmul artistic “Dacii” a atras şi atenţia actorilor de la Hollywood

Potrivit retetesivedete.ro, actorul Kirk Douglas a fost interesat să joace în filmul românesc, aşa că a venit în România la Platourile Buftea. Chiar dacă nu a a ajuns să fie distribuit în “Dacii”, deoarece în perioada în care aveau loc filmările era implicat în alte mari proiecte peste Ocean, marele actor american s-a arătat încântat să cunoască și să discute cu actorii și cu membrii echipei care au pus la cale unul dintre cele mai fabuloase filme autohtone.

Viața personală, în câteva cuvinte, a lui Amza Pellea

S-a născut în data de 07 aprilie 1931, la Băileşti, într-o familie cu 5 copii. Tatăl său s-a numit tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băileşti în anul 1933.

La vârsta de 27 de ani a cunoscut-o, în Craiova, pe Domnica Mihaela Policrat, cu care s-a căsătorit în anul 1958, rămânând împreună cu aceasta timp de 25 de ani, până la moartea sa.

Împreună cu soția sa, a avut o fiică, pe actriţa Oana Pellea despre care Amza spunea cu mândrie: „Am o fată care face cât doisprezece băieţi“.

În data de 12 decembrie 1983, Amza Pellea s-a stins din viaţă, la vârsta de doar 52 de ani, fiind răpus de o boală incurabilă, cancer galopant localizat la plămâni. Actorul era un mare fumător, însă au existat și alte speculații cu privire la moartea sa, cum că ar fi fost iradiat de Securitate pentru că în sketchurile sale ironiza sistemul comunist.

Este înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Ce spune Oana Pellea despre tatăl ei

Actrița Oana Pellea a avut o relație specială cu tatăl ei și îi spune simplu, Amza. ”Acest om a fost un cadou de la Dumnezeu şi oamenii l-au iubit!’”, a scris actrița la 34 de ani de la pierderea celebrului ei tată.