Actual Lifestyle

Cu un detector de metale „am găsit o moneduţă!”. Ce spun autoritățile despre descoperirea românului

Cu un detector de metale „am găsit o moneduţă!”. Ce spun autoritățile despre descoperirea românului
digi24.ro

În data de 20.01.2023, un localnic din Cobadin, județul Constanța, a descoperit (cu ajutorul detectorului de metale), pe islazul din localitatea Ciobănița, o ulcică plină cu monede.

Cel care a făcut descoperirea, a sunat la 112 pentru a anunța despre fapta sa. Ulterior, la fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Serviciului Invesigații Criminale, dar și arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa.

Tezaurul a fost preluat, de la fața locului, în condiții de siguranță de o echipă formată din doi arheologi de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.

Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, „în urma verificărilor s-a stabilit faptul că 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas”.

„Orice descoperire de acest gen este binevenită„

În acest context, arheologul Aurel Mototolea a declarat:

„Orice descoperire de acest gen este binevenită, fără doar și poate, pentru că poate aduce noutăți asupra istoriei noastre. Dar, până în acest moment, știm doar că trebuie să ridicăm ceea ce este acolo. Aceasta e o ulcică cu bani, dar până la a ști ce conține, care e valoarea științifică, mai durează, deoarece trebuie să curățăm aceste monede, să le prelucrăm, să fie identificate de către colegii numismați și după aceea vom putea vorbi asupra însemnătății științifice„.

„Am găsit o moneduţă„

Ionut Chicheluş, cel care a făcut descoperirea, a declarat: 
„A fost, pur şi simplu un semnal şi am găsit o moneduţă. Am vrut să plec, fiind foarte adâncă, pentru că trebuia să sap foarte mult. Şi am încercat să mai dau cu detectorul şi a mai sunat încă o dată. Şi apoi, lopata dacă s-a dus prea adânc, a lovit în ceramică. Şi se pare că a fost gura de la o ulcică. Am emoții foarte mari, pentru că nu în fiecare zi se întâmplă aşa ceva. Noi suntem obișnuiți cu serviciul, încă de dimineață până seara. Norocul a fost ca  astăzi să fiu liber și am venit să mă relaxez un pic și să ieșim pe teren“. 

„Ar fi de preferat să nu fi scormonit într-un sit arheologic”

„În timpul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive, la care am participat de-a lungul anilor, muncitorii povesteau că ei știu că se pot descoperi astfel de ulcele cu bani. Din nefericire, eu nu am avut parte de asemenea descoperiri în cei 24 de ani de cercetări arheologice. Dar iată că aceste ulcele pline cu bani, rămase îngropate din perioada antichității sau din perioada medievală, sunt o realitate. Nu știu unde au descoperit acești cetățeni tezarul monetar, dar ar fi de preferat să nu fi scormonit într-un sit arheologic, pentru că în această situație vor avea probleme, întrucât legislația interzice categoric săpături neautorizate în situri arheologice. De precizat este că cei care au descoperit tezaurul monetar pot primi o recompensă bănească, din partea statului român, care se ridică la 30% din valoarea descoperirii sau chiar 45%, în cazul unor descoperiri de excepție“, a precizat istoricul şi cercetătorul Marcel Colesniuc, potrivit radioconstanta.ro.

Dar, se pare că totul este în regulă…

Potrivit autorităților, în urma cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare, scrie ziarulamprenta.ro.

Monede, posibil din secolul trei

Potrivit specialiștilor, în urma unei evaluări preliminare, se pare că vasul getic (posibil, de proveniență getică, din secolul al III-lea d. Hr), ar conține monede din perioada romană, posibil tot din secolul al III-lea d. Hr.
Vasul a fost sigilat si dus la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanţa.

Ziua deschiderii pachetului

Ieri, 25 ianuarie 2023, în prezența reprezentanților instituțiilor abilitate, s-a deschis pachetul, s-au inventariat monedele și s-au stabilit următorii pași.