International

Cu Rusia care-i suflă-n ceafă, Republica Moldova își continuă drumul spre Vest! Cât de aproape este amenințarea

republica moldova (sursă foto: cnn.ro)
sursă foto: cnn.ro

Luna trecută, în mai, aproximativ 80.000 de persoane s-au înghesuit în centrul capitalei moldovenești, la Chișinău, pentru cea mai mare adunare pro-Uniunea Europeană din ultimii ani. Asta în timp ce legăturile care leagă această mică țară est-europeană de Rusia se destramă pe fondul războiului din Ucraina.

Textul de mai jos reprezintă o opinie ce-i aparține lui Madeleine Cuckson, jurnalist la universul.net, redactată pentru cei de la The Moscow Times.

Steagurile UE, NATO și ale Republicii Moldova erau vizibile în toată Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la 21 mai, în timp ce participanții ascultau discursurile președintelui pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu, și ale șefei Parlamentului European, Roberta Metsola. „Viitorul este acum!”, a strigat un membru al mulțimii când Sandu a intrat pe scenă în timp ce se scanda „Maia Sandu” și „Europa”. Străzile din apropiere erau pline de autobuze care au adus participanți la miting din toate colțurile acestei țări fost sovietice de 2,6 milioane de locuitori, care se află între UE și Ucraina.

Republica Moldova, în drumul său spre Vest

„Odată cu aderarea la UE, vom avea mult mai multe oportunități: oamenii care s-au mutat în străinătate se pot întoarce în țara lor”, a declarat Eva-Maria, în vârstă de 26 de ani, referindu-se la zecile de mii de moldoveni care au ales să trăiască și să muncească în străinătate. „Astăzi ne sărbătorim cultura și viitorul”, a adăugat ea, în timp ce lua o pauză de la dansul tradiționalului, hora moldovenească, cu prietenii ei.

Invazia Ucrainei de către Rusia și luptele în curs de desfășurare au provocat o undă de șoc în una dintre cele mai sărace țări din Europa și au dus la o creștere a sprijinului pentru ieșirea de pe orbita Rusiei și apropierea de UE. Peste 40 de lideri europeni, inclusiv președintele ucrainean Volodimr Zelenski, au vizitat joi, 1 iunie, Chișinăul pentru cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, despre care se spune că este cel mai mare eveniment internațional găzduit vreodată de Republica Moldova. „Vă rugăm să investiți în țările noastre. Vă rugăm să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru în UE”, a declarat Sandu reporterilor, stând alături de Zelenski.

Împreună cu Ucraina, Moldovei i s-a oferit statutul de candidat la UE în iulie anul trecut.

Moldova, în raport cu Ucraina

Luptele din Ucraina s-au extins în Republica Moldova în ultimele luni, rachetele rusești intrând în mod repetat în spațiul aerian moldovenesc, iar Sandu a anunțat în februarie 2023 că țara a dejucat o tentativă de lovitură de stat susținută de Moscova. Afirmația a fost negată cu tărie de înalți oficiali din Rusia. De asemenea, în Moldova au avut loc pene de curent majore, inflația a crescut vertiginos și un aflux de refugiați ucrainei. În Moldova a fost instituită o stare de urgență de când Kremlinul a ordonat tancurilor să treacă granița în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În special, oficialii moldoveni acuză Rusia că încearcă să deraieze aspirațiile de aderare a țării la UE prin provocarea instabilității, susținerea forțelor politice pro-Kremlin și organizarea de mitinguri. Dimensiunea mitingului din mai a fost un bun indiciu că nivelul sentimentului pro-UE în Moldova este în creștere, potrivit vicepreședintelui parlamentului moldovean Mihai Popșoi.

„Marea majoritate a opiniei publice și majoritatea instituțiilor politice privesc în mod clar dincolo de trecutul Moldovei și spre un viitor european”, a declarat el pentru redacția The Moscow Times. „Aceasta este poziția legitimă exprimată de cetățenii moldoveni în alegerile democratice repetate”, adaugă Popșoi.

În afara barierelor

În timp ce grupurile politice pro-occidentale din alte foste țări sovietice sunt, în general, mai populare în rândul tinerilor, majoritatea participanților la mitingul de luna trecută păreau să fie din generația mai în vârstă, care s-a născut atunci când Moldova făcea parte din U.R.S.S. „Ne amintim cum a fost atunci, niște zile teribile”, a declarat Vasile, în vârstă de 70 de ani, care a călătorit cu autobuzul din satul său din sudul Moldovei pentru a ajunge la protest, referindu-se la viața din Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, analiștii și experții recunosc că ruperea tuturor legăturilor cu Rusia va fi un obiectiv dificil de atins într-o țară în care, din motive culturale, economice și politice, un număr mare de oameni încă privesc spre Moscova. Se estimează că există 1.000 de soldați ruși staționați în regiunea separatistă moldovenească Transnistria, care are legături politice strânse cu Kremlinul și primește livrări de gaze naturale puternic subvenționate din Rusia. „Întrebarea este ce se va întâmpla dacă va avea loc o schimbare de guvern, fie la următoarele alegeri, fie prin mijloace neconstituționale”, a declarat Johan Engvall, analist la Centrul pentru Studii Est-Europene din Stockholm.

„Prin urmare, este probabil ca Rusia să continue să încerce să submineze actuala conducere din Moldova și să își intensifice sprijinul pentru forțele politice pro-ruse pentru a încerca să aducă Moldova sub controlul său”, adaugă acesta.

Moldova democratică?

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate să aibă loc anul viitor, în 2024. În cazul în care Sandu pierde, nu este garantat că succesorul ei va urma cursul său pro-UE. Un candidat din partea partidului pro-rus Șor a fost ales luna trecută guvernator în regiunea autonomă Găgăuzia din Moldova. „Legătura dintre Moldova și Rusia nu se va rupe”, a declarat Lyuba, 27 de ani, un medic veterinar care locuiește în capitala găgăuză Comrat. „Eu sunt pro-UE, dar găgăuzii au susținut Rusia înainte de război și o susțin și acum, avem multe rude acolo, ne oferă locuri gratuite la universități”, a declarat ea pentru The Moscow Times.

Pentru orice lider moldovean care dorește să devină membru al UE, Transnistria este o problemă deosebit de sensibilă. Deși războiul din Ucraina înseamnă că Moscova nu poate muta mai multe trupe în regiunea disputată, aceasta rămâne un bastion pentru cei care doresc legături mai strânse cu Rusia. „Capacitatea redusă a Rusiei de a interveni militar în statul separatist, va menține tensiunile aprinse, dar stabile”, a declarat Ophelia Coutts, analist pentru Rusia și Asia Centrală la compania de informații de risc Verisk Maplecroft. Indicii de slăbire a legăturilor instituționale dintre Moscova și Chișinău au apărut în mod repetat în ultimele luni.