Anul 2024 va fi unul crucial pentru România, întrucât este an electoral. Vor avea loc simultan alegeri locale, naționale, europene și prezidențiale. Astfel, în 2024 va avea loc un război între persoane politice proeminente care se luptă nu doar pentru numeroase posturi cruciale, ci și pentru favoarea publicului.
Autoritățile competente însărcinate cu organizarea acestor alegeri fac deja pregătiri pentru a garanta că nu vor exista obstacole în calea procesului democratic. Capacitatea candidaților de a obține cel mai mare sprijin din partea populației este crucială. Cetățenii au autoritatea, deoarece pot vota.
PSD, prima alegere a românilor
Politicienii își pregătesc campaniile pe măsură ce se apropie aceste alegeri extrem de importante și se efectuează mai multe sondaje pentru a obține o imagine de ansamblu a electoratului. De exemplu, un sondaj realizat în rândul publicului larg relevă modul în care alegerile prezidențiale se află în mintea tuturor. Cu alte cuvinte, respondenții și-au exprimat nivelul de încredere pentru diverse partide. The Center, la cererea USR, a realizat un sondaj pentru a aduna perspectivele acestor persoane.
Studiul, care relevă opiniile oamenilor despre alegerile parlamentare, a fost realizat în perioada 27 mai – 11 iunie, iar datele au fost culese prin interviuri telefonice. Eșantionul sondajului complet, care a avut o marjă de eroare de 3,4%, a fost alcătuit din 916 persoane. Astfel, la prima întrebare a interviului, respondenții au fost rugați să aleagă partidul pe care l-ar susține în cazul în care alergerile ar avea loc în această duminică.
Astfel, PSD a obținut 28% din voturi la alegerile legislative, urmat de partidul AUR (22%), PNL (18%) și USR (13%). Restul partidelor, printre care UDMR (6%), PMP (3%), Forța Dreptei (2%) și Pro România (2%), au avut rezultate mai slabe.
Emil Boc, politicianul preferat
În plus, respondenții au fost invitați să își împărtășească părerea despre anumite personalități politice. Opțiunile de răspuns au fost „favorabil”, „nici favorabil, nici nefavorabil”, „nefavorabil”, „nu știu cine” și „nu știu/nu răspund”, toate acestea fiind legate de opinii.
Astfel, potrivit unui sondaj realizat de The Center, 12% dintre respondenți au indicat că au o impresie bună despre primarul Clujului, Emil Boc, care încă se bucură de cel mai mare nivel de încredere. El este urmat în ceea ce privește părerea favorabilă de, Mircea Geoană (11%), Marcel Ciolacu (11%), Gabriela Firea (10%), Cătălin Drulă (10%) , Klaus Iohannis (8%) și Alexandru Rafila (8%).
Ce partid reflectă mai bine opoziția actualului guvern a fost o altă întrebare adresată participanților la interviu. Cu 15% din voturi, USR este considerat a fi partidul de opoziție cel mai potrivit pentru actuala administrație. Urmează îndeaproape AUR (12%), PSD (10%) și PNL (10%). Respondenții au fost chestionați cu privire la corectitudinea grevei din educație și la părerile lor despre aceasta. Potrivit G4Media, 57% dintre respondenți au considerat că greva a fost un demers rezonabil, în timp ce 36% au considerat că a fost nedreaptă.