Chiftele sau clătite? Gospodinele din Republica Moldova au combinat cele două preparate și au obținut o plăcintă delicioasă cu dovlecei. Blinî sau plăcinte cu dovlecei este echivalentul slav al clătitelor moldoveneşti. Micul dejun va deveni o adevărată desfătare. Plăcinte cum nu ai mai gustat!
Cu această rețetă, micul dejun va deveni o adevărată desfătare!
Este sezonul dovleceilor, pe care îi putem folosi la prepararea multor bucate. Pentru masa de dimineață sunt recomandate blinî gustoase și pufoase. Iată cum se prepară această gustare delicată.
Ingrediente necesare:
- 1 dovlecel mijlociu,
- 2 ouă,
- 1 pahar ( 200 ml.) smântână ( 20% grăsime),
- 200 g. făină,
- 0,5 linguriță sare,
- 1 linguriță zahăr,
- 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare:
- Primul pas pe care-l vom face, este să răzuim dovlecelul pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se storc de zeamă.
- Umplem un pahar de 200 ml. cu dovlecelul trecut prin răzătoare.
- Folosiți același pahar pentru măsurarea și celorlalte ingrediente.
- Punem dovlecelul într-un vas. Adăugăm aici ouăle. Amestecăm.
- Tot în acel pahar turnăm smântâna. O punem în compoziție.
- Punem treptat făina cu sarea, zahărul și bicarbonatul de sodiu.
- Lăsăm amestecul 10 minute ca bicarbonatul să acționeze.
Aluatul pentru blinî este gata. Blinî se gătesc în tigaia încinsă, cu puțin ulei, la foc mediu cu capac pe ambele părți.
Plăcintele sunt delicioase servită alături de un pahar de iaurt.
Dovleacul este leguma uimitoare care conține toate grupele de substanţe nutritive, este bogată în vitamine, minerale și fibre.
- Dovlecelul conține mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12, iar o porţie de 100 de grame are doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Consumat de obicei gătit, trebuie știut că în stare crudă este mult mai sănătos.
- Sucul proaspăt de dovlecei este recomandat celor care vor să beneficieze pe deplin de vitaminele și mineralele pe care le conține. Se prepară cu tot cu coajă, în storcătorul de fructe, și se consumă repede pentru a nu se oxida. Nu are un gust foarte bun, însă este recomandat inclusiv împotriva constipației.
- În dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, esențiale pentru menţinerea sănătății fizice şi mintale. Dovlecelul este și un bun protector cardiovascular datorită conţinutul crescut de magneziu şi potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale, ce poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral.
Dovlecelul ajută la prevenirea aterosclerozei şi la reglarea colesterolului
- O altă variantă minunată de a consuma dovlecei cruzi este să îi pregătiți ca pe spaghete raw vegane. Tot ce trebuie să faceți este să vă achiziționați un spiralizator, accesoriu care taie legumele în spirală, făcându-le mult mai atractive și mai ușor de consumat crude. Dacă nu vă plac crude, le puteți trage la tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline, alături de roșii cherry și ciuperci.