Potrivit ucrainenilor citați de BBC, crucișătorul avariat este nava care a fost sfidată de grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor. Regimul de la Kremlin a respins informațiile, și a menționat că la bordul navei a avut loc o explozie a muniției.
Nava avea la bord 510 membri ai echipajului, toți fiind evacuați în condiții de siguranță!
După anexarea din 2014 a peninsulei Crimeea, sediul flotei Mării Negre rusești a fost mutat în orașul-port Sevastapol din Crimeea, fiind demarat un amplu proiect de modernizare, care a inclus și nava Moskva.
„Moscova” este nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.
Ucraina a anunțat miercuri seară că a lovit cu rachete și avariat nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”:
„Rachetele Neptun care păzesc Mara Neagră au provocat avarii serioase navei rusești. Glorie Ucrainei!”, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Maxim Marcenko, pe canalul său de Telegram.
„A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde a fost trimis de către gărzile noastre de frontieră de pe Insula Șerpilor!”, a mai adăugat el.
În prima zi a invaziei, mica garnizoană de pe insula Șerpilor a refuzat apelurile de pe navă pentru a se preda, spunându-i să „se ducă naibii”.
Ministerul rus al Apărării a afimat că un incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva a provocat explozia muniției:
„Ca urmare a unui incendiu, muniția de bordul crucișătorului Moscova a explodat. Nava a fost serios avariată. Întreg echipajul a fost evacuat”, se arată în declarația ministerului rus, care a adăugat că investghează cauzele incendiului.
Niciun incendiu asupra unei nave militare nu a fost raportat până acum de agențiile de presă rusești.
La 24 martie, la o lună de la începutul invaziei rusești în Ucraina, marina ucraineană a afirmat că a distrus o navă de trupe rusești ancorată în portul Berdiansk, un oraș de lângă Mariupol, în Marea Azov.