Sistemul de Sănătate din România este aproape de colaps. Ne confruntăm cu o criză destul de greu de gestionat. Problema principală este salarizarea. Specialiștii s-au săturat de veniturile mici pe care statul le oferă. Astfel, putem ajunge în situația în care vom rămâne fără medici specializați. Iar bolnavii țării sunt puși în pericol.
Angajații din Sănătate protestează de aproape o săptămână. Aceștia amenință că vor bloca întreaga activitate. În principal, din cauza salariilor extrem de mici. Protestele au atras atenția la criza majoră cu care acest sistem al statului se confruntă.
Criza sistemului de Sănătate
Sistemul de Sănătate se confruntă cu o problemă gravă. Ca urmare a protestelor de amploare, au ieșit la iveală anumite probleme grave. Salariile mici au făcut ca sistemul să rămână fără profesioniști. Unul câte unul, medicii au fugit din țară. S-au stabilit în alte state care oferă o salarizare mai bună.
Astfel, întregul sistem este în pericol. De la controalele în spital la imunizări și până la prevenție. Instituțiile de importanță strategică ale națiunii noastre sunt în criză. „Nu o să mai avem sănătate publică, dacă e să spunem că reprezintă sănătate publică. Nu o să mai avem, am văzut în pandemie că nu mai avem oameni cu experiență.” a spus Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației de Pacienți.
Prea puțini angajați
Statul pare să recunoască importanța direcțiilor de sănătate publică pentru funcționarea eficientă a sistemului. După cum a demonstrat pandemia COVID. Oficialii au spus că acționează pentru a consolida acest domeniu. Cu toate acestea, după doi ani, sistemul este aproape fără personal. Aceștia se plâng de salariile mici. Un medic DSP câștigă de trei ori mai puțin bani decât un medic de spital.
Astfel, angajații sunt din ce în ce mai puțini. În curând, dacă numărul lucrătorilor scade și mai drastic, sistemul de Sănătate va fi în colaps. „Suntem foarte puțini și vom fi din ce în ce mai puțini. Ne gândim să plecăm din DSP-uri, probabil vom intra în colaps, va fi greu și pentru pacienți și pentru sistemul sanitar.” a spus Cristina Barbu, medic, inspector sanitar.
Importanță majoră pentru pacienți
Specialiștii DSP au o importanță majoră la nivelul sistemului. Traseele medicale din spitale sunt concepute și respectate de specialiștii din institutele de sănătate publică. Pentru a preveni ca infecțiile nosocomiale să pună în pericol pacienții. În plus, este responsabilitatea acestora să se asigure că apa din sistemul public nu ne îmbolnăvește. Dar și multe altele.
„Pentru pacient, inexistența DSP-urilor produce un impact major, sunt instituții care verifică și fac traseele în spitale pe infecții nosocomiale, fac acele planuri pentru pandemii. Dacă DSP-urile nu mai există, noi ce facem?” a spus Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației de Pacienți.
Calitatea serviciilor medicale
Direcțiile de Sănătate Publică au rămas fără specialiști din cauza salariilor mici. În jumătate dintre ele, asistenți medicali, ingineri sau biologi efectuează controale în locul foștilor medici. Care fie au ieșit la pensie, fie au demisionat. Astfel, calitatea serviciilor medicale oferite și controalele efectuate au de suferit.
„Calitatea serviciilor medicale, infecțiile asociate asistenței medicale ar trebui controlate de cineva care are gândirea și pregătirea medicală, pentru că altfel nu va înțelege actul medical și nici relevanța măsurilor pe care le va impune.” a spus Aura Copciag, CDS Vâlcea, conform Daily Business.