Actual

Criză la Kabul. Statele occidentale își evacuează diplomații și cetățenii

Criză la Kabul. Statele occidentale își evacuează diplomații și cetățenii

Criză la Kabul.  În Afganistan, talibanii au ajuns în capitala Kabul și anunță că negociază cu guvernul preluarea pașnică a puterii, în timp ce președintele țării, Ashraf Ghani, a părăsit ţara.

Criză la Kabul. Statele occidentale își evacuează diplomații și cetățenii

Criza la Kabul, statele occidentale își evacuează diplomații și cetățenii pe Aeroportul Internațional din Kabul într-o primă fază și apoi spre țările de origine. Statele Unite, care au 3000 de militari la aeroportul din Kabul, au dat asigurări că vor continua să ofere securitate acestuia.

Talibanii au surprins pe toată lumea şi au reușit după o ofensivă fulger în ultimele 10 zile să cucerească toate marile orașe ale țării, iar astăzi au intrat în capitala Kabul, deşi serviciile americane de informații spuneau recent că talibanii pot prelua controlul capitalei în trei luni. Inițial ei au anunțat că luptătorii lor sunt la intrările în Kabul și așteaptă până se va ajunge la un acord cu guvernul afgan pentru predarea pașnică a puterii, dar ultimele relatări ale agențiilor internaționale de presă confirmă că talibanii le-a ordonat luptătorilor să intre în Kabul pentru a preveni jafurile, după ce polițiștii și responsabilii locali au părăsit orașul.

Criză la Kabul. Islamiștii talibani spun că nu vor fi represalii și doresc pacea

Un purtător de cuvânt al militanților islamişti talibani a vrut să risipească temerile de represalii și într-un interviu la BBC a dat asigurări că populația și diplomații străini nu au de ce să se teamă, insistând că doresc un nou capitol de pace, toleranță și unitate pentru Afganistanul răvăşit de 20 de ani de război. La Kabul sunt mii de oameni refugiați din toate regiunile ţării care doresc să părăsească orașul, dar deja nu mai sunt locuri la cursele aeriene.

Criză la Kabul. Aeroportul Internațional din Kabul controlat încă de 3000 de militari americani

În paralel, țările occidentale își evacuează diplomații și cetățenii la Aeroportul Internațional din Kabul, de unde vor pleca astăzi sau mâine spre țările lor Mai multe țări și-au închis ambasadele, însă Statele Unite își păstrează o prezență diplomatică restrânsă la Aeroportul Internațional, unde securitatea este asigurată de 3000 de militari americani. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american, Anthony Blinken.

Anthony Blinken: ”Lucrăm pentru a ne asigura că personalul nostru este în siguranță. Îi relocăm pe lucrătorii din ambasadă la aeroport, de aceea președintele a trimis militari acolo, pentru a putea continua să păstrăm o prezență diplomatică în Kabul în siguranță.”

Secretarul de stat american a respins criticile care fac o paralelă între preluarea Kabulului de către talibani după 20 de ani de prezență americană și internațională și căderea Saigon-ului, în Vietnam, în 1975. El a spus că Statele Unite și-au încheiat misiunea în această țară și că nu mai este în interesul lor național să rămână acolo. Ofensiva talibanilor a început în mai, după retragerea forțelor americane și internaționale.