Actual

Criza fermierilor români continuă. Klaus Iohannis: „Nu putem accepta”

Criza fermierilor români continuă. Klaus Iohannis: „Nu putem accepta”

Criza cerealelor ieftine din Ucraina a afectat toată zona sud-estică a Europei. Astfel, fermierii din mai multe țări, printre care și România, protestează de câteva săptămâni și speră să primească ajutoarele necesar pentru a continua să-și desfășoare activitatea.

Amintim că a venit o tranșă de ajutoare din partea Comisiei Europene, însă ea nu a fost considerată suficientă de țările vizate, adică Bulgaria, Polonia și România. Dintre acestea trei, România a primit suma cea mai mică, întrucât nevoile sale au fost evaluate ca fiind cele mai mici. Înalții oficiali din coaliția de guvernare, printre care și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au declarat că au făcut toate demersurile pentru a solicita stimulente financiare suplimentare.

Poziția lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a făcut una dintre puținele sale declarații directe despre această criză a cerealelor. Conform spuselor președintelui, „Suntem super deschiși. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România. Nu le luăm impozit, taxe. Dar acest ajutor e pentru Ucraina și nu putem accepta să se întoarcă împotriva fermierilor români”. Așadar, el este de părere că ajutorul pentru Ucraina nu ar trebui să devină un factor de risc pentru prosperitatea românilor care dețin ferme și distribuie cereale. Prețurile foarte scăzute ale cerealelor de proveniență ucraineană au creat un cvasimonopol pe piețele de desfacere din estul și sud-estul Europei, lăsând foarte mulți fermieri cu stocuri întregi nevândute.

Situația în celelalte țări est-europene

În Polonia, ministrul Agriculturii și-a dat demisia săptămâna trecută, chiar atunci când Volodimir Zelenski venise într-o vizită diplomatică și militară. Noul responsabil de Ministerul Agriculturii a luat imediat o poziție fermă, care să reducă atât cât este posibil povara de pe umerii fermierilor polonezi:

„Am convenit să limităm şi să oprim deocamdată exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi atent monitorizat în ambele ţări, astfel încât cerealele din Ucraina să nu rămână în Polonia”, a declarat acesta, încercând să găsească o soluție de compromis prin care Ucraina să aibă șansa de a se redresa economic, dar fermierii autohtoni să nu fie puși în pericol. Declarația înaltului oficial a fost citată de HotNews.

În România, ministrul în funcție, Petre Daea, nu a indicat faptul că și-ar dori să demisioneze. El este optimist în ceea ce privește o nouă tranșă de ajutoare pentru România, precum și pentru Bulgaria, Polonia și, de această dată, și Slovacia. Între timp, Asociația Forța Fermierilor a organizat numeroase proteste și cere ca, indiferent cine va fi ministrul Agriculturii în viitor, el să-și semneze demisia în alb din momentul în care promite sprijin agricultorilor și să renunțe cu adevărat la funcție dacă își încalcă promisiunea.