Actual

Criza din Afganistan, la mâna americanilor!? Turbulențele din Kabul i-au dat lui Biden o lovitură politică internă

Criza din Afganistan, la mâna americanilor!? Turbulențele din Kabul i-au dat lui Biden o lovitură politică internă

Criza din Afganistan, la mâna americanilor!? Turbulențele din Kabul i-au dat lui Biden o lovitură politică internă. Plecarea ultimului avion militar american din Afganistan a lăsat regiunea să se confrunte cu incertitudini, talibanii încercând să preia controlul asupra unei națiuni spulberate de două decenii de război și o economie dependentă de mult de ajutorul extern și de vânzările de opiu, potrivit bloomberg.com.

Acum Statele Unite, aliații și adversarii săi, inclusiv Rusia și China, trebuie să se regrupeze și să evalueze modul în care vor aborda talibanii, care au ajuns la putere cu o viteză uimitoare, în timp ce trupele americane și NATO s-au retras în timpul verii. Haosul retragerii americane în urma prăbușirii guvernului lui Ashraf Ghani a dus țara într-o direcție critică.

După evacuarea miilor de afgani și străini, autoritățile americane declară că va căuta să ajute orice american care rămâne în țară. Mai puțin sigură este soarta zecilor de mii de afgani – muncitori ai societății civile, femei și fete, minorități – care ar putea încă să dorească să fugă, dar nu au reușit să treacă prin zdrobirea oamenilor de pe aeroportul din Kabul în această lună.

Iată care sunt cele mai mari întrebări despre viitorul Afganistanului:

Ce se va întâmpla cu oamenii lăsați în urmă?

Generalul Kenneth „Frank” McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat luni că numărul americanilor rămași în țară este mic și că Departamentul de Stat va întreprinde o „continuare diplomatică” a efortului militar de evacuare a cetățenilor americani.

Dar ce se întâmplă cu soarta acelor afgani care au lucrat pentru guvernul și armata SUA și guvernul susținut de SUA, precum și a persoanelor care pot fi supuse oprimării și represaliilor de către talibani – femei și fete, etnici și religioși minorități, educatori, angajați ai organizațiilor de caritate și ale altor organizații neguvernamentale și alții?

Aliații americani și europeni au declarat că vor continua să faciliteze evacuările din Afganistan, iar duminică Departamentul de Stat și alte 97 de țări au anunțat că au ajuns la un acord cu liderii talibani pentru a le permite să continue îndepărtarea oamenilor din țară după retragerea de luni. Dar nu este clar cum va funcționa asta.

Cum va guverna talibanii?

Deciziile pe care talibanii le iau în următoarea perioadă după retragerea armatei americane vor reflecta mult la viitorul Afganistanului.

Grupul militant s-a angajat în discuții cu brokerii de putere afgani – inclusiv Hamid Karzai, primul președinte după invazia SUA și Abdullah Abdullah, nr. 2 în administrația destituită – cu privire la formarea unui nou guvern. În conferințe de presă și interviuri cu mass-media occidentală, reprezentanții talibani au declarat că guvernul lor va fi mai incluziv pentru femei, a oferit amnistie celor care au luptat împotriva lor și au jurat să lupte împotriva corupției.

Oamenii din interior și din afara țării sunt sceptici, suspectând o revenire rapidă la brutalitatea care a definit stăpânirea talibanilor la sfârșitul anilor ’90, pe care unii afgani i-au salutat inițial pentru că au adus ordinea în urma unui război civil sângeros. Și chiar și cu talibanii surprinși de cât de repede au preluat puterea, nu este clar dacă liderii grupului pot impune ordine în propriile lor rânduri de tineri, adesea slab educați.

Dar există un anumit stimulent pentru talibani să încerce o abordare diferită. Conflictele etnice și religioase au definit politica în Afganistan, iar un acord viabil de împărțire a puterii a scăpat mult timp de conducătorii țării.

„Viața va fi mai rea pentru femei”, a spus el. „Reprezaliile și altele sunt probabil destul de probabile.” Dar, a adăugat el, „nu cred că va fi la fel de brutal ca în anii ’90”, a declarat Carter Malkasian, autorul cărții „Războiul american în Afganistan: o istorie”.

Va recunoaște lumea talibanii?

Pentru SUA și partenerii săi aliați, o decizie despre cum sau dacă să recunoască guvernul taliban este o dilemă diplomatică de o miză uriașă. Luni, un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat că recunoașterea SUA a unui nou guvern nu va veni în curând.

Casa Albă a ignorat până acum problema în mare măsură. Biden a spus că legitimitatea guvernului din Afganistan va depinde de faptul dacă talibanii au respectat obligațiile internaționale și au împiedicat grupările teroriste să se impună.

Deși este dificil din punct de vedere politic pentru SUA să se angajeze cu talibanii, o altă alternativă poate fi și mai dificilă: un stat eșuat sau revenirea la războiul civil ar putea oferi spațiu amplu grupurilor teroriste care doresc să lovească patria americană.

Poate avansa economia afganistană?

Economia Afganistanului este pe punctul de a se prăbuși, iar cea mai mare provocare pentru guvernul taliban va fi evitarea șocurilor suplimentare care ar duce la creșterea prețurilor și la o criză umanitară.

Războiul condus de SUA a lăsat o mare parte din economia afgană dependentă de ajutorul extern și de finanțare. Economia a fost pusă în pericol suplimentar după ce SUA a înghețat aproape 9,5 miliarde de dolari în activele băncii centrale din Afganistan și au oprit transporturile de numerar către națiune.

Sancțiunile Statelor Unite va fi dificil pentru talibani să facă orice afacere în afara țării, în timp ce băncile afgane și sistemul său hawala de transferuri informale de bani vor fi ciupite de închiderea de noi valute străine.

Zahid Hamdard, viceministrul de finanțe al guvernului afgan recent demis, a îndemnat comunitatea globală să continue să ofere ajutor țării, spunând că aceasta va contribui la obținerea noului guvern taliban „dependent de ajutor”. Accesul condiționat la rezervele și ajutorul țării prin Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială ar putea ajuta, în timp ce continuarea sancțiunilor stricte ar submina orice speranță de stabilitate prin măsuri de consolidare a încrederii sub conducerea talibanilor, potrivit aceleași surse.