Actual

Criza de pe piața energetică! Sunt afectați și românii de situația tensionată dintre primării și companii?

apă caldă bucureștenii
Credit imagine: Digi24.ro

În momentul de față, piața energetică din România trece printr-o criză. Compania Termoenergetica din București are datorii de peste un miliard de lei față de Electrocentrale București (ELCEN). Din această sumă, 800 de milioane de lei reprezintă datorii a căror scadență a fost depășită, asta deoarece Primăria Capitalei nu a reușit să acopere în timp util subvențiile.

Aceste subvenții au rolul de a acoperi diferențele de cost între valoarea reală a energiei și cea pe care românii o plătesc la facturi. Situația este cu atât mai dificilă pentru principalii actori de pe piața energetică, deoarece OPCOM tocmai a înregistrat prețuri negative. Însă reprezentanții ELCEN au declarat că vor continua să furnizeze bucureștenii cu apă caldă.

„Mai prindem și preț negativ. Nu oprim CET-urile în astfel de situații de piață, pentru că acestea produc în cogenerare și agent termic pentru apa caldă a bucureștenilor”.

Starea tensionată din lumea facturilor la energie

Chiar dacă, potrivit unui reportaj făcut de Profit.ro, primăriile vor mai putea subvenționa încă 5 ani facturile la energie, astfel încât cetățenii să plătească prețuri mai mici, companii precum Termoenergetica și ELCEN sunt lovite în plin de banii pe care nu i-au primit și de prăbușirile prețurilor de pe piață. Cel dintâi factor fiind motivat de faptul că nu toate bugetele locale reușesc să subvenționeze în timp util diferența între valoarea reală a energiei și cea pe care clienții o plătesc lună de lună.

Speranța ELCEN rămâne „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare; – Planul Național de Redresare și Reziliență”, acest posibil punct luminos de pe firmament, prin care s-ar putea obține finanțări suplimentare pentru a umple golurile de pe piața energetică românească, în special cea bucureșteană:

„Din punct de vedere social și economic, aceste proiecte sunt de maximă necesitate, având în vedere importanța asigurării energiei electrice și termice la nivelul municipiului București și în sistemul energetic național (SEN). În funcție de evoluția documentelor programatice aferente perioadei 2021-2027, cu perspectiva anului 2030, pentru programele operaționale finanțate sub egida Politicii de Coeziune, Mecanismul EU-ETS sau Programele gestionate de Comisia Europeană, ELCEN intenționează să acceseze sursele de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea de proiecte în domeniile prioritare expuse, respectiv: – Fondul de Modernizare, prin programul cheie 5 ”Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare; – Planul Național de Redresare și Reziliență”.