Actual

Cristian Preda, atac dur la preşedintele Iohannis. Ce spune politicianul despre o finală la prezidenţiale între Ciucă şi Ciolacu

Cristian Preda, atac dur la preşedintele Iohannis. Ce spune politicianul despre o finală la prezidenţiale între Ciucă şi Ciolacu

Cristian Preda consideră drept „ipoteză fantezistă” ideea unei finale între Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă în cursa pentru funcţia de preşedinte. Fostul europarlamentar, este de părere că, după plecarea lui Nicolae Ciucă din funcţia de prim-ministru, „probabil că tema cea mai importantă de dezbatere în interiorul PNL, va fi: ”Continuăm sau nu cooperarea cu PSD?”.

Preda consideră greu de crezut o candidatură comună a celor două formaţiuni la alegerile europene. El critică şi activitatea preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte proiectul „România Educată”.

Cristian Preda, atac dur la preşedintele Iohannis. Ce spune politicianul despre o finală la prezidenţiale între Ciucă şi Ciolacu

Cristian Preda spune că „dacă peste trei zile s-ar ţine o asemenea competiţie, cred că ar fi ceva extrem de plicticos. Deci nu-mi închipui o campanie electorală în care să avem o dispută între Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, îmi este imposibil, nu-mi reprezint asta şi am văzut, totuşi câteva campanii electorale în ţara asta şi am şi lucrat cu unii dintre cei care au candidat”.

Acesta remarcă faptul că „perdanţii” din PSD îl „împing” pe liderul formaţiunii, Marcel Ciolacu, spre o candidatură pentru funcţia supremă în stat.

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Ciucă, Preda spune că acesta este „creditat” să rămână în funcţia politică de la PNL după ce acesta nu va mai fi prim-ministru.

„Nu vreau să speculez, dar probabil că tema cea mai importantă de dezbatere după ce domnul Ciucă nu va fi prim-ministru, în interiorul PNL, va fi: ”Continuăm sau nu cooperarea cu PSD?”. Presiunea va fi destul de mare, pentru că domnul Ciucă va pleca de la Palatul Victoria cu exact un an înainte de alegerile europene şi va fi inevitabilă întrebarea: ce facem?”, a afirmat Cristian Preda, sâmbătă la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

Acesta consideră că o candidatură comună a PNL şi PSD la alegerile europarlamentare este una „greu de crezut” având în vedere că cele două formaţiuni fac parte din familii politice diferite care, la nivelul Parlamentului European, se bat pentru fiecare mandat.

„Problema bilanţului va fi capitală” pentru ambele partide, consideră Cristian Preda, el arătând că fiecare dintre cele două partide va trebui să explice electoratului propriu de ce s-a aliat cu adversarul politic.

„Şeful statului astăzi nu prea are amici”

„România Educată”, nu are sprijinul actorilor implicaţi în procesul de învăţământ pentru că cei care l-au realizat s-au limitat la un „limbaj birocratic” pe care profesorul îl remarcă şi la nivelul Ministerului Educaţiei şi al Inspectoratelor Şcolare judeţene. Şeful statului „astăzi nu prea are amici – sigur, de formă, îl primesc la diverse ocazii festive, oamenii sunt politicoşi – dar nemulţumirea este enormă”.

Întrebat dacă după opt ani de când Klaus Iohannis a fost ales preşedinte România este mai educată, profesorul Cristian Preda răspunde negativ.

„Nu. Din păcate, preşedintele Iohannis nu a reuşit să coaguleze o majoritate nici în universităţi, mediu pe care îl cunosc mai bine, nici în restul mediului, în licee sau în şcolile normale, care să susţină o schimbare în educaţie. Nu a ştiut cum să facă lucrul ăsta şi astăzi nu prea are amici – sigur, de formă, îl primesc la diverse ocazii festive, oamenii sunt politicoşi – dar nemulţumirea este enormă. Şi pentru că nimeni nu a înţeles ce vrea Klaus Iohannis, adică raportul după şapte ani sub titlul «România educată» nu era un raport lizibil, era un soi de raport birocratic, ceţos, care… nu se înţelege încotro vrei să o apuci”, a declarat Cristian Preda.

Iohannis şi miniştrii săi se ascund în birouri şi nu produc nici măcar nişte texte lizibile, nici măcar nişte explicaţii

Klaus Iohannis, spune Preda,  şi cei care l-au sprijinit, „doamna Deca, fost consilier, astăzi ministră în locul lui Sorin Cîmpeanu, oamenii ăştia au preferat să ţină totul într-un registru strict birocratic, adică să folosească un limbaj la limita inteligibilităţii, al expertului care formalizează atât de mult lucrurile, încât nimeni dintre actori nu mai înţelege mare lucru”.

„Neîncrederea în sistem a ajuns atât de mare încât suntem într-un impas teribil şi în locul unei deschideri către vocile minţile, energiile reformiste, din licee, din şcoli  generale, din universităţi, Iohannis şi miniştrii săi se ascund în birouri şi nu produc nici măcar nişte texte lizibile, nici măcar nişte explicaţii. Senzaţia mea este că dezinteresul guvernanţilor a crescut sub acest nume generos al României educate”, mai afirmă profesorul Cristian Preda.