Cristian Popescu Piedone, fost primarul al sectoarelor 4 și 5 a decis să facă un pas mare în anul 2023 şi pentru asta a trimis la Cotroceni, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis. Fostul edil îi cere președintelui să se grațieze pe el însuși, având în vedere că, în calitate de primar al muncipiului Sibiu, a luat exact aceleași decizii pe care instanța le-a considerat abuz în serviciu cu ocazia condamnării lui Piedone în dosarul „Colectiv”.
Mişcarea lui Cristian Popescu Piedone la început de an. Scrisoare şoc adresată lui Klaus Iohannis
Cristian Popescu Piedone susţine, în scrisoarea trimisă la Cotroceni, că a luat aceleaşi decizii pe care le-a luat Iohannis pe când era primar la Sibiu
„M-am uitat în oglindă în dimineața asta, m-am îmbărbătat și mi-am făcut “curaj”!
Am decis ca la început de an să-i cer președintelui Klaus Werner Iohannis să-l grațieze pe primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis!Da, exact! Ați citit bine!
Știți, un primar din Capitală a fost închis pentru abuz în serviciu. O faptă pe care n-a comis-o. Sau dacă a comis-o el, au comis-o toți edilii din România. L-au închis pentru că a eliberat acordul de funcționare și autorizația pentru un club din Sectorul 4, fără a avea avizul de securitate la incendiu.
NU, nu l-au închis pentru că deranja. Să nu credeți că l-au închis pentru că aveau nevoie de un țap ispășitor. Să nu credeți că l-au închis pentru că se temeau de susținerea pe care o avea din partea oamenilor.
La fel cum a procedat primarul de la 4, a procedat și cel ce era primarul Sibiului în 2014, căci legea prevede că nu-i obligatoriu să se prezinte și avizul de securitate la incendiu.
Așa că, la fel ca primarul de la 4, și primarul Sibiului din 2014 a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu. Și el a eliberat autorizații și acorduri fără să verifice existența avizului de securitate la incendiu.
Având în vedere toate acestea, îl rog respectuos pe PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS WERNER IOHANNIS să îl grațieze pe PRIMARUL MUNICIPIULUI SIBIU, KLAUS WERNER IOHANNIS!
Am încredere în intransigența președintelui și sunt convins că, și de această dată, nu va face compromisuri”.
2015, Şeful ISU Sibiu: 70% din cluburile şi localurile din fosta Capitală Culturală Europeană funcţionează ilegal şi prezintă pericol de incendiu
În anul 2015, Evenimentul Zilei scria că în Sibiu, majoritatea cuburilor funcţionează ilegal. Şeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu, declara atunci că peste 70% din cluburile şi localurile din fosta Capitală Culturală Europeană, inclusiv hala unde se joacă cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, „Faust”-ul regizat de Silviu Purcărete, funcţionează ilegal şi prezintă pericol de incendiu.
„Reprezentanţii ISU au amendat 12 cluburi din zona centrală a Iaşului. Conform reprezentanţilor municipalităţii, numai de la începutul acestui an au fost deschise în oraş 150 de unităţi cu profil de alimentaţie publică.
Nici la Timişoara lucurile nu stau altfel. Până acum au fost descoperite 7 cluburi care funcţionează fără avizul din partea pompierilor. Reprezentanții ISU Banat se agaţă însă de proceduri și nu vor să facă publice numele celor care își pun clienții în pericol.
În Bacău, cluburile fără securitate de incendiu sunt ţinute secret, pentru că legea le permite. Mai mult de jumătate dintre cluburi controlate de la începutul anului nu deţin avizele necesare funcţionării lor”, scria Evenimentul Zilei despre situaţia cluburilor în acea perioadă.
Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu a decis eliberarea lui Piedone din arest şi şi-a motivat decizia
Tot în 2015, Judecătorul Luchian Constantin Constantinescu de la Curtea de Apel Bucureşti explica motivele pentru care a decis în urmă cu două săptămâni eliberarea din arest a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două funcţionare din Primăria sectorului 4.
În esenţă, magistratul susţinea că un primar poate da autorizaţie de funcţionare unui club, fără aviz PSI, deoarece acest aviz nu intră în atribuţiile lui, ci ale ISU.
Motivarea dădea atunci peste cap ancheta DNA în cazul lui Piedone, care apare acum ca o victimă a neclarităţilor legislative din administraţia locală.
Numai că alte instanțe, apărute în timpul procesului, l-au contrazis pe judecător.
Cum primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă un agent economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie.
Luchian Constantin Constantinescu susţinea atunci că, „pentru a se reţine săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, care să justifice luarea unor măsuri preventive, este necesar ca probele administrate să releve faptul că Piedone şi cele două funcţionare „au urmărit să obţină pentru ei sau pentru acţionarii clubului Colectiv un folos injust, un profit necuvenit”.
Or, procurorii DNA nu au făcut dovada existenţei unor relaţii între administratorii clubului Colectiv şi Piedone, sau între apropiaţi ai acestora, spunea Constantinescu citat de site-ul România Curată.
Relevantă în acest sens este declaraţia lui Paul Gancea, administrator al clubului Colectiv, care a susţinut că „nu au fost făcute sponsorizări pentru activităţi desfăşurate de Primăria Sectorului 4 prin SC Colectiv Club SRL ori prin alte societăţi în care are calitatea de acţionar sau administrator, nu a fost rugat de vreun funcţionar din cadrul Primăriei Sectorului 4 să găzduiască evenimente la clubul Colectiv, nu i s-a cerut în mod direct sau prin persoane interpuse bani, bunuri sau alte servicii de către funcţionarii publici în cadrul procedurii, nu a oferit asemenea foloase funcţionarilor, nu îl cunoaşte personal pe Popescu Cristian Piedone şi nici pe vreun membru al familiei acestuia”.
Judecătorul mai spunea că „prefectul poate verifica măsurile întreprinse de primar sau de preşedintele consiliului judeţean în calitatea lor de reprezentanţi ai statului în unitatea administrativ teritorială şi poate sesiza organele competente în vederea stabilirii măsurilor necesare, în condiţiile legii”.
„Aşadar, prerogativele principale privind apărarea împotriva incendiului aparţin Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Art. 14. lit. f) din Legea nr. 307/2006 prevede că primarul ‘dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite’. Or, primarul nu emite autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, aşadar nu intră în atribuţiile sale să verifice dacă agentul economic îndeplineşte măsurile stabilite printr-o astfel de autorizaţie”, a fost concluzia trasă de judecătorul Luchian Constantin Constantinescu.
La scurt timp după această decizie și după ce ISU București a susținut că administratorii clubului nu au cerut autorizație de funcționare, s-a dovedit că doi ofițeri, angajați ISU, au vizitat și au purtat o discuție chiar cu unul dintre cei care dețineau Colectiv. O înregistrare, publicată de toată presa, arăta că s-a căzut la învoială cu privire la autorizația de funcționare. Ofițerul este în pușcărie, ca și Piedone, iar colega lui, fugită în Republica Moldova, deși condamnată este liberă și nu poate fi extrădată.