Actual

Cristian Pârvulescu: România a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani

Cristian Pârvulescu: România a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Ucraina a fost pregătiă, iar România este premiată prin această vizită, pentru ţinuta pe care a avut-o, pentru politicile pe care le-a susţinut, a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, politologul Cristian Pârvulescu. România a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, mai spus el, despre vizita lui Emmanuel Macron la Constanţa.

Cristian Pârvulescu: România a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani

”Este o recunoaştere a modului în care România a făcut politică în ultimii ani, politica europeană”, a spus politologul.

El a precizat că este stilul preşedintelui Klaus Iohannis, care a pregătit în urmă cu doi ani întâlnirea de la Sibiu cu liderii europeni cu migală, ştiind că este un element important în propria sa politică.

”Aşa a pregătit şi această întâlnire, deşi au fost reproşuri privind vizita târzie. A pregătit-o pentru că este într-un context european, iar România este premiată prin această vizită, pentru ţinuta pe care a avut-o, pentru politicile pe care le-a susţinut.

Potrivit lui Cristian Pârvulescu, ”reprezentanţii statelor pivot, Franţa Germania şi Italia au vrut să arate care este calea de urmat pentru ceilalţi, pentru că iniţial, liderii au încercat să folosească Kievul ca un fel de grup de presiune împotriva Bruxelles pentru a face uitate toate valorile europene”.

”Acesta este motivul pentru care România este acolo, alături de Franţa, Germania şi Italia”, a mai spus Pârvulescu.

Dacă nu era pandemia, România intra în Schengen

Analistul politic a precizat că este importantă şi vizita lui Emmanuel Macron în România.

”Preşedintele Macron a făcut în România a doua vizită după Germania, România a devenit un partener important al Franţei, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a arătat el.

Pârvulescu a precizat că deplasarea liderilor la Kiev a fost ”o vizită care are în primul rând o semnificaţie politică, e semnificaţie diplomatică şi în al treilea rând, economică”.

Despre Schengen, Pârvulescu a arătat că am fi intrat dacă nu apărea pandemiei.

”Din punct de vedere diplomatic, România este mult mai activă decât spun unii. Obiectivele şi le-a atins, în ceea ce priveşte Schengen, Olanda nu mai are niciun fel de obiecţii şi înţelege”, a menţionat el.

Mihai Șora: Președintele Klaus Iohannis face ce trebuie să facă

Filosoful Mihai Șora a comentat şi el pe pagina sa de Facebook, vizita președintelui Klaus Iohannis în Kiev.

„Cu mii de victime în rândul civililor ucraineni, cu milioane de oameni aflați în bejenie, copii morți sau orfani, cu o țară devastată la granița noastră, cu Putin și barbaria rusească în coaste, gestul solidarității este singurul, just singurul care – în aceste momente tragice pentru Ucraina – contează. Mai mult: contează și pentru noi, ca români, pentru umanitatea pe care, trag nădejde, nu ne-am pierdut-o, nici n-am trecut-o în plan secund, după răfuielile politice interne, adesea rudimentare, fără miză și fără conținut”, scrie Şora.

Șora este de părere că deși „râdem de golful Președintelui, ne înfuriem când simțim că așteptările ne sunt înșelate”, nu avem voie să glumim când „este vorba despre esența însăși a ideii de umanitate”.

„Râdem de golful Președintelui, ne înfuriem când simțim că așteptările ne sunt înșelate (mai ales dacă, într-un elan copilăresc, am fixat bara democrației prea sus pentru metehnele locale), dar – când este vorba despre esența însăși a ideii de umanitate – nu avem voie să glumim: orice „ha-ha“ devine semnul idioției”.